40. pevska revija Tržič poje - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1548
post-template-default,single,single-post,postid-1548,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

40. pevska revija Tržič poje

7. februarja 2024 je Osnovna šola Bistrica gostila jubilejno, 40. pevsko revijo Tržič poje, območno revijo odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, ki jo je pripravila OI JSKD Tržič.

Prvo revijo odraslih pevskih zborov z nazivom TRŽIČ POJE (tako kot vse ostale do leta 1998) je organizirala Zveza kulturnih organizacij Tržič, in sicer 6. 2. 1982 v dvorani poslovne stavbe tovarne Peko. Nastopilo je 5 domačih zborov (Moški PZ DU Tržič, kvintet bratov Zupan, Komorni zbor Peko, Mladika Križe, Tržiški oktet) in dva gostujoča. Revija je nato gostovala v prostorih Osnovne šole Bistrica (prej Osnovna šola heroja Bračiča, 20-krat), v Osnovni šoli Križe (prej Osnovna šola Kokrškega odreda Križe) in enkrat v dvorani Kulturnega centra Tržič.

Zaradi odpovedi prireditve v letih 2020, 2021 in 2022 (epidemija koronavirusne bolezni) smo jubilejno izvedbo lahko izvedli šele v letu 2024.

Najmanjše število sodelujočih zborov je bilo leta 1990 (5), največ pa v letih 2001 in 2002 (11); najpogosteje so sodelovali odrasli tržiški pevski zbori, občasno pa so se priključile še male pevske zasedbe, šolski pevski zbori oz. gostje iz zamejstva in sosednjih občin.

Zbor Društva upokojencev Tržič je edini zbor, ki je nastopil na vseh dosedanjih tržiških pevskih srečanjih, Franci Šarabon pa edini, ki je sodeloval na prvih 30 pevskih revijah kot dirigent ali kot pevec. Po številu nastopov sledita MePZ KUD Lom pod Storžičem (30) in MePZ Ignacij Hladnik (25).

Revija odraslih pevskih zborov je razen štirih izjem vedno sovpadala s praznovanjem slovenskega kulturnega praznika in zato je poleg aktualnih tržiških županov na njej o slovenski kulturi spregovorilo 17 slavnostnih govornikov, prireditev je v štirih desetletjih povezovalo pet moderatorjev.

Gorenjska oz. regijska pevska srečanja potekajo od leta 1978. Predstavniki iz Tržiča – vsakič izbrani na predlog strokovnega spremljevalca/selektorja – na njih sodelujejo od leta 1982!

Na jubilejni reviji je nastopilo osem pevskih zasedb: VS Katarinice (KD Zali rovt, zborovodkinja Janja Meglič), MeCPZ KD Kruh Križe (Tina Žugelj), MePZ Društva upokojencev Tržič (Stane Bitežnik), MePZ KUD Lom pod Storžičem (Jože Tišler), VS Carniolica (KD Ignacij Hladnik Tržič, Tomaž Meglič), Lomski fantje (KUD Lom pod Storžičem, Jože Tišler), MePZ Ignacij Hladnik (KD Ignacij Hladnik Tržič, Tomaž Meglič) in Gorenjski oktet (KD Gorenjski oktet, Eva Jelenc Drozg). Strokovni spremljevalec prireditve je bil Tomaž Habe, govornika župan Občine Tržič Peter Miklič in predsednik Zveze kulturnih organizacij Tržič David Ahačič, z nagovorom pa se je tržiški publiki predstavil tudi novi vodja OI JSKD Tržič Anže Habjan.