Naš domači kraj skozi čas - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1083
post-template-default,single,single-post,postid-1083,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Naš domači kraj skozi čas

Letošnji vseslovenski Teden ljubiteljske kulture med 21. in 30. majem je posvečen dvema izjemnima ustvarjalcema, pisatelju Josipu Jurčiču in skladatelju Josipu Ipavcu. Morda bomo v času protikoronskih omejitev v letošnji pomladi manj uživali v glasbenih in drugih umetniških dogodkih v živo, nič pa nam ne brani uživati ob dobri knjigi. Zato tudi Zveza kulturnih organizacij Tržič v TLK 2021 vstopa s knjižno akcijo, ki smo jo oblikovali ob naši zbirki starih tržiških razglednic Prisrčen pozdrav iz Tržiča.

Pripravili smo izbor starih razglednic in motive primerjali s sodobnimi fotografijami, nastalimi v času epidemije. Akcija se bo nadaljevala na spletnem omrežju FB, kjer lahko s fotografijo sodelujete tudi sami in se potegujete za brezplačni izvod monografije, ki ga bomo ob koncu TLK (30. maja) izžrebali med sodelujočimi. Sicer pa vas vabimo tudi k nakupu knjige prek naše e-pošte ali v TPIC Tržič.

Vse zbrane razglednice pričajo o strasti naših prednikov do domačega kraja. Imeli so ga radi, prepoznali so njegove posebnosti, skrivnosti in lepote ter so o njem želeli pričevati tudi drugim. Zato so kotičke mesta, okolice in utripa v njem ujeli v fotografski objektiv ter se trudili, da bi resnično podobo vsaj nekaj časa ohranili prav tako lepo in čisto kot na razglednici.
Ob listanju teh utrinkov iz tržiške zgodovine vam želimo istih strasti – ljubezni do domačega kraja, do zgodb in do zbiranja lepih spominov.

1. Panoramski pogled čez mesto Tržič proti šentanski dolini v času prve svetovne vojne in danes.

2. Spodnji most čez Tržiško Bistrico, ki vodi na glavni trg (dan. Trg svobode) je bil zgrajen okoli leta 1830; razglednica iz ok. 1900 in današnja podoba.

3. Poslopje nekdanje tržiške pošte (1896), Ošabnikova hiša in Slugova gostilna, ki se je drži nekdanja Lavičkova lekarna; razglednica iz ok. 1900.

4. Vsakdanji utrip na glavnem mestnem trgu (dan. Trgu svobode); razglednica iz ok. 1930.

5. Pogled na glavni trg s Koroške ceste; prometna tabla na razglednici iz leta 1965 kaže, zakaj sta se glavni prometnici pred desetletji imenovali Ljubljanska in Blejska cesta.

6. »Naš dom« (kasneje tudi Dom na Skali ali Cankarjev dom, dan. Kulturni center Tržič) je leta 1915 zgradila tržiška Vincencijeva konferenca; povezan je bil s prostori Zavetišča in sirotišča, imel je kapelo sv. Jožefa in veliko dvorano; razglednica je iz leta 1934.

7. Nekdanja meščanska šola je na Balosu začela z delovanjem jeseni 1919; na razglednici iz ok. 1930 levo vidimo gasilni dom (1911), desno pa obrat mizarskega podjetja Alfreda Ammana.

8. Dekliški dom je tržiška predilnica odprla leta 1923, da so v njem našla stanovanje in dobro družbo neporočene mlade uslužbenke. Dom, v katerem je stanovalo okrog 120 deklet, so vodile šolske sestre iz Maribora, v njem pa je bila tudi lepo urejena Marijina kapela.

9. Pogled na Bombažno predilnico in tkalnico proti Bistrici. Tovarno sta E. Glanzmann in A. Gassner odprla leta 1885; glede na število zaposlenih ni bila največja tovarna v Tržiču, je bila pa največja glede na površino, na kateri je potekala proizvodnja. Razglednica je iz 20. let 20. stoletja.

10. Obnavljanje cerkve sv. Jožefa nad Tržičem, ki je bila uničena v požaru 14. maja 1959.

11. Križe v 30. letih 20. stoletja; izstopajo Jelenčeva hiša (levo), cerkev Povišanja sv. križa in nekdanja šola (desno).

12. Tosov bazen v Snakovem pod nekdanjo gostilno je deloval med letoma 1939 in 1962; razglednica je verjetno iz obdobja ustanovitve.

13. Osnovna šola v Dolini je delovala med letoma 1930 in 1971; v njej pa se je odvijalo tudi bogato kulturno življenje, zlasti gledališka dejavnost. Danes v stavbi domuje Razstavno izobraževalno središče Dolina. Razglednica je iz leta 1935.

14. Bornov dvorec v Jelendolu (tu imenovan Katharinenthal, dolina sv. Katarine); razglednica iz ok. 1900.

15. Kapelica sv. Janeza Krstnika na Kofcah je bila posvečena leta 1928, postavljena pa je bila tik ob nekdanjem planinskem domu, ki je bil požgan med drugo svetovno vojno; razglednica je iz ok. 1930.

16. Planšarska koča na Kofcah, ob kateri stoji današnji planinski dom.

17. Cerkev sv. Ane na Ljubelju ob stari ljubeljski cesti, zraven stoji nekdanje Bornovo zdravilišče ‘Mon Plaisir’; razglednica je iz ok. 1910.

18. Množica popotnikov in zimskih športnikov na platoju pred ljubeljskim predorom; razglednica je iz leta 1965.