Srednjeveški dan v Žiganji vasi - Zveza kulturnih organizacij Tržič
900
post-template-default,single,single-post,postid-900,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Srednjeveški dan v Žiganji vasi

S sodelovanjem domačih kulturnih društev je Občina Tržič 28. septembra v središču Žiganje vasi, ob cerkvi sv. Urha in v zavetju starodavne vaške lipe, pripravila srednjeveški dan z naslovom D-oživi srednji vek. V resnici namen dogodka ni bil le opazovanje predstav in viteških iger, pač pa za hip dejansko skočiti v obdobje poznega srednjega veka.

V cerkvi svetega Urha, ki se omenja že leta 1327, smo se udeležili svete maše v latinskem jeziku, ki že dva tisoč let živi v izročilu rimske Cerkve. Z latinskimi pesmimi je obred obogatil tudi Mešani pevski zbor župnije Križe pod vodstvom Tine Žugelj. Na stojnici ge. Andreje Stržinar, šiviljske mojškre, so se obiskovalci lahko odeli v zgodovinski kostum, drugje pa so se preizkusili v različnih vojaških spretnostih. Pod starodavno lipo je bil tudi otroški bralni kotiček Knjižnice dr. Toneta Pretnarja.

Kulturni program so oblikovali člani KUD Ampus, trobilni trio Glasbene šole Tržič, kitarski ansambel Svarun, pevke KD folklorna skupina Karavanke, kvartet godal Violaske, skupina Noreia in igralci KD Kruh Križe.

Josip Lavtižar (1851-1943), duhovnik, skladatelj, pisatelj, zgodovinar in potopisec, je kot kaplan proti koncu 19. stoletja deloval tudi v Tržiču, kjer se je poglobil v zanimivo krajevno dediščino. 40 let kasneje je objavil svoj imeniten zgodovinski roman z naslovom Junaška doba Slovencev, ki se v času turških vpadov godi prav na Gutenbergu in v kriški župniji. Pred nekaj leti je delo ponatisnilo KD Kruh Križe, igralci istega društva pa so na srednjeveškem dnevu odigrali nekaj prizorov o proglasitvi naslednika graščaka Jurija za viteza. Slovesni obred je vodil graščakov brat, prvi ljubljanski škof Žiga Lamberg.

Slika 1 & 2: Gledališka skupina KD Kruh Križe je predstavila družino grofa Jurija Lamberga, vaščane in škofa Žiga Lamberga iz druge polovice 15. stoletja (foto: Dušan Podrekar).

 

Slika 3: Člani KUD Ampus in tržiški lokostrelci so pripravili številne pustolovske aktivnosti za otroke in odrasle (foto: Gašper Golmajer).

 

Slika 4: V cerkvi sv. Urha sta v latinskem jeziku maševala lomski župnik Silvo Novak in domači Ivo Kožuh.

 

Slika 5: Pred nastopom: članice kvarteta Violaske in skupine pevk Folklorne skupine Karavanke (foto: Tomi Križaj).