15. Vikend smeha v Križah - Zveza kulturnih organizacij Tržič
943
post-template-default,single,single-post,postid-943,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

15. Vikend smeha v Križah

Zadnji avgustovski konec tedna je že tradicionalno namenjen nasmejanemu slovesu od poletnih počitnic. Čeprav se člani kulturnih društev le počasi vračamo k svojim ustvarjalnim dejavnostim, je Kulturno društvo Kruh Križe ob sodelovanju OI JSKD Tržič in Zveze kulturnih organizacij Tržič ter ob podpori Občine Tržič tudi letos v kriško kulturno dvorano pripeljalo tri odlične predstave ljubiteljskih gledališč. Vikend smeha je potekal od petka, 28., do nedelje, 30. avgusta, predstave so bile vsak večer ob 20. uri.

Prvi večer so se nam predstavili igralci ansambla KD Domovina Osp s predstavo Ljubezen na predzadnji pogled Mira Gavrana in v režiji Edite Frančeškin. Bralci Primorskih novic so prav to skupino izbrali za »naj ljubiteljsko gledališko skupino na Primorskem«. Predstava pripoveduje o priletni Nineti, ki že deset let žaluje po moževi smrti, dokler v sanjah ne dobi zanimivega napotka. Začne se krog iskanja bodočega moža, Nineta pa v pripetljajih s snubci končno doume, da sanjskih moških ni, so le tisti, otipljivi in resnični. Pa bo zadovoljna s takšnim?

Drugi večer so nastopili igralci tržiške humoristične skupine SMEH (MGT) s predstavo Obtoženi volk Žarka Petana. Gre za vsem znano zgodbo o Rdeči kapici bratov Grimm, le da je spisana precej drugače, čisto po svoje, v obliki sodne obravnave proti volku. Ta je v pravljici sicer negativna oseba, na sodišču pa vendarle slišimo tudi drugačne razlage in ocene njegovih dejanj. Pravljica za otroke in odrasle, ki nenavadno spominja na zaplete in škandale ob številnih odmevnih sodnih procesih tudi v našem »gozdu«.

Gostje zadnjega večera so prišli iz Radovljice; igralska skupina Linhartovega odra se je predstavila z večerom humorja in odbitosti, Rozine rozince ali Zakaj sem roza, nekonvencionalnim »odrskim miksom« besedil Andreja Rozmana Roze. S to predstavo so se poklonili njeni režiserki, spomladi umrli ustvarjalki Alenki Bole Vrabec, ki je svojo zadnjo predstavo pospremila z besedami: »Andrej Rozman Roza sodi med sodobne klasike. Dobrohoten humor se spreminja v žgočo satiro, kultni junaki postanejo figure z dražljivim ščepcem čilija sodobne resnice. Zelo dobro pozna “kokoško” Slovenijo, ima rad njene pristne ljudi, tiste, ki samo hodijo krast njena jajca, pa nepreklicno ošvrkne do kosti.«

Kljub upoštevanju omejitev zaradi izogibanja širjenju koronavirusa si je predstave skupno ogledalo več kot 150 ljudi.