22. MEDNARODNI FESTIVAL »PESMI GORA« - Zveza kulturnih organizacij Tržič
788
post-template-default,single,single-post,postid-788,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

22. MEDNARODNI FESTIVAL »PESMI GORA«

V življenju se včasih pripetijo stvari, ki imajo malo opravka z logiko, načrtovanjem, ambicijami, hotenji. Vsekakor bolj spadajo na področje spontanosti, ki bi ga lahko imenovali tudi dar od zgoraj ali vis maior (višja sila). Z nečim podobnim se je srečal cerkveni mešani pevski zbor iz Loma pod Storžičem, ki se je v letošnjem letu odpravil na izlet v severno Italijo. Ko smo si ogledovali stolnico v mestu Lucca, je bilo v njej slišati petje italijanskega zbora. Pevci smo si rekli: »Zakaj ne bi zapeli še mi?« Ko se je slovenska pesem razlegala po svetišču, je k nam prihitel predstavnik italijanske pevske skupine in nas povabil na festival v mesto Latina, ki leži v pokrajini Lacij. Po tehtanju razlogov za in proti – točno v tistem času je v Lomu župnijsko žegnanje – se je zbor odločil, da odpotuje v Italijo. Zborovodja Jože Tišler ml. je v dogovoru z organizatorjem sestavil program, ki so ga pevci v poletnih mesecih dvakrat na teden marljivo osvajali.

12. oktobra 2018 je v zgodnjih jutranjih urah naš zbor odpotoval na mednarodni festival »Pesmi gora« v mesto Latina, ki je 70 km oddaljeno od Rima in leži zelo blizu Tirenskega morja. Tik pred Latino, ki šteje skoraj 120.000 prebivalcev, sta nas v naselju Borgo Podgora pričakala dva predstavnika italijanskega zbora. Najprej smo si ogledali središče mesta in se nato odpeljali k stavbi zbora, kjer so nam v veliki dvorani priredili dobrodošlico. Ob 20.30 je bil koncert v bližnjem, pol ure oddaljenem letoviškem mestu Sabaudia. Zboru so dali na razpolago 50 minut, da je predstavil slovenske narodne in hribovske pesmi. Med njimi je bilo mogoče slišati tudi Oj Triglav, moj dom. Ko so pevci na koncu zapeli še italijansko pesem La Montanara, so bili deležni bučnih ovacij.

V soboto ob 9.30 smo se ob spremstvu treh zboristov odpeljali gledat bližnjo cistercijansko opatijo iz 12. stoletja (Valvisciolo). Sledil je ogled vinske kleti Marco Carpineti v naselju Cori. Vodička nam je najprej strokovno predstavila vinograde in način biološke pridelave. V kleti smo se seznanili z načinom stiskanja, zorenja in staranja vina. Prizadevajo si, da bi gojili avtohtone trte in bi kemični proces potekal po starodavnih metodah. Za nas je bilo najbolj zanimivo, da izbrano vino približno šest mesecev zorijo v amforah iz žgane gline. Nato smo odšli v veliko dvorano, kjer so nam postregli s kruhom, ki so ga nekoliko polili z olivnim oljem, in z belim vinom. Zbor je zapel pesem Kol’kor kapljic.

Ob 18h je bila maša v veliki katedrali sv. Marka v središču mesta. Pri maši, ki se je je udeležilo približno 500 vernikov, so sodelovali naš zbor, moški sestav iz Latine in še mešana pevska zasedba mladih iz Rima. Lomski župnik je somaševal. Maša je bila izredno doživetje. Čeprav je cerkev zelo velika, ima odlično akustiko in je v njej lahko prepevati. Ob 21h je bil koncert v bližnji dvorani Modernega teatra. Sodelovale so zgoraj omenjene pevske zasedbe, naš zbor pa je imel osrednjo vlogo. Na programu je imel slovenske umetne pesmi, med katerimi je bilo slišati tudi Gallusov Ecce quomodo moritur iustus in Tri duhovnyh hora, tri liturgične speve v stari cerkveni slovanščini, ki jih je uglasbil mladi slovenski skladatelj Andrej Makor. Pevci so na tem koncertu pokazali visoko stopnjo zrelosti in izpovednosti. Po koncertu so nas domači pevci spet s svojimi avtomobili prepeljali na sedež zbora, kjer je bila večerja za vse. Doživeli smo resnično prijetno in srčno druženje. Predsednica lomskih pevcev Ivanka Godnov je predstavniku tamkajšnjega zbora izročila darilo.

V nedeljo smo ob 8.30 odpotovali v Rim, kjer smo si v treh urah ogledali grič Kapitol, na katerem se nahaja najstarejši muzej na svetu. Trg Campidoglio je uredil sam Michelangelo. Nato smo si ogledali bližnjo in izjemno lepo Marijino cerkev Ara coeli, do katere vodi 126 stopnic. S Kapitola je zelo lep razgled na Forum Romanum, kjer je še veliko ohranjenega iz antičnega Rima. Pod Kapitolom je ogromen spomenik v čast kralju Viktorju Emanuelu II., ki je v 19. stoletju združil italijanske mestne državice v kraljevino Italijo. Pred njim se razprostira zelo lep Beneški trg. Po široki ulici Fori imperiali, ki je zadnja leta zaprta za motorni promet, smo se v lepem sončnem vremenu sprehodili do slovitega Koloseja. Ob 13h nas je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal nazaj proti domu.

Za lomski zbor je bila udeležba na mednarodnem festivalu resnični izziv. Vtisi so najboljši in vsi udeleženci smo bili zelo zadovoljni. Gostitelji so bili gostoljubni in so nas sprejeli z odprtimi rokami. Izkazalo se je, da je moški zbor iz Latine A.N.A. (Associazione Nazionale Alpina) član italijanske zveze alpincev, ki je tudi članica mednarodne zveze vojaških gornikov, kateri pripada tudi zbor Gorščakov iz Tržiča. V marcu prihodnjega leta bo lomsko Kulturno umetniško društvo (KUD Lom) praznovalo 100. obletnico ustanovitve. K osrednji slovesnosti bo povabilo v goste tudi zbor alpincev iz Latine. Sámo mesto Latina z obširnim okolišem ni staro. Mussolini je v tridesetih letih 20. stoletja to močvirnato področje začel izsuševati. Na delo v Lacij so odhajali v glavnem ljudje iz Furlanije in Benečije. Mesto je prepredeno s sistemom kanalov in črpalk, ki učinkovito rešuje problem podtalne vode in poplav. V teh krajih na nekdanji močvirnati zemlji pridelujejo vinsko trto, olive in kivi, ki ga gojijo v tako veliki količini, da ga Italiji ni več treba uvažati iz Nove Zelandije.

Jože Tišler