KULTURNO DRUŠTVO JERBAS - Zveza kulturnih organizacij Tržič
580
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-580,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO JERBAS

Rok Bajt, predsednik

dr. Metka Knific Zaletelj, umetniška vodja društva
T. 040-847-712
E. info@jerbas.si
Podljubelj 110, 4290 Tržič

Sekcije in vodje:
Pevci ljudskih pesmi: dr. Metka Knific Zaletelj
Godci ljudskih viž: dr. Metka Knific Zaletelj
Pevci ljudskih pesmi, podmladek:
dr. Metka Knific Zaletelj
Godci ljudskih viž, podmladek:
dr. Metka Knific Zaletelj
f @Kulturno društvo Jerbas

Spletna stran: www.jerbas.si

Pevska in godčevska skupina Jerbas je skupina mladih pevcev iz Tržiča in okoliških krajev, ki poustvarjajo slovensko pevsko izročilo. Skupino sestavlja sedem pevcev in štiri pevke, starih od devetnajst do sedemindvajset let. Prepevajo izključno »neprirejene« ljudske pesmi, in prek nastopov ljudem prenašajo spoznanja ter zavest o pomenu pesemskega izročila, ki je sooblikovalo našo preteklost in lahko sooblikuje tudi vsaj del naše prihodnosti. Pri poustvarjanju pevskega izročila največjo pozornost namenjajo pesmim svojega domačega okolja in širše Gorenjske, kdaj pa kdaj pa zapojejo tudi pesmi, ki so bile zapisane drugje na Slovenskem.

Začetki poustvarjanja pevskega izročila pevcev, ki danes pojejo v pevski skupini Jerbas, segajo v letu 2008, ko je večina pevcev skupine pela v okviru dveh kulturnih društev, in sicer Pevske skupine Kulturno-umetniškega društva Triglav in Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke. Leta 2012 so se organizirali v samostojno kulturno društvo Jerbas in že drugo leto zapored nastopili na državnem srečanju pesmi pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Skupino že od vsega začetka vodi Metka Knific Zaletelj, ki se že celo življenje posveča ohranjanju in poustvarjanju preteklega ljudskega petja na Slovenskem, se stalno izobražuje, skrbi za širjenje programa in oblikovanje zaokroženih tematskih koncertov, hkrati pa si prizadeva, da bi mladi člani skupine spoznali značilnosti in posebnosti slovenskega ljudskega petja, uživali v večglasnem petju in vzljubili slovenske ljudske pesmi.

Vsa spoznanja, dognanja in znanja na področju pevske dediščine prenašajo v sodobnost, in sicer z zavestjo, da se ravno v duhovnem ljudskem izročilu najizraziteje kažejo posebnosti Slovenstva – posebnosti, ki jih določa kultura in način življenju ljudi na določenem prostoru. Zmaga Kumer, naša največja slovenska etnomuzikologinja je zbrala ogromno pesmi in v eni izmed svojih publikacij zapisala: »navsezadnje je bila vsaka stara pesem nekoč nova«.

Poleg petja je v kulturnem društvu tudi godčevska skupina, saj so člani odlični glasbeniki na posameznih glasbilih. Poleg znanja, ki ga posamezniki želijo vztrajno poglabljati, se je skupina odločila stopiti na pot poustvarjanja ljudskih viž v različnih godčevskih zasedbah. Strmijo tudi k temu, da bi godci igrali na stara glasbila!
Zasedbe:

  1. oprekelj (Katja), klarinet (Robi) in bas (Miran)
    II. končertina (Mirko), es-klarinet (Robi)
    III. trobenta (Aleš), pozavna (Mirko), žlice (Robi)
    IV. frajtonarica (Mirko), es-klarinet (Robi)

Mlade pevce in godce iz kulturega društva Jerbas trdno povezuje magična vez večglasnega prepevanja starih pesmi in užitek ob igranju ljudskih viž. So kot ena velika družina in ob svojem prijateljstvu želijo uživati v posebnostih ljudske glasbe v čim manj spremenjeni podobi.