KULTURNO DRUŠTVO MLADINSKO GLEDALIŠČE TRŽIČ - Zveza kulturnih organizacij Tržič
608
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-608,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO MLADINSKO GLEDALIŠČE TRŽIČ

Marja Bohinjec, predsednica

T. 04/592-46-30
E. smeh.mgt@gmail.com
Balos 4, 4290 Tržič

Sekcije in vodje:
Gledališka skupina SMEH: Boris Kuburič
Literarna skupina: David Ahačič

Ob ustanovitvi Mladinskega gledališča Tržič leta 1977 se je mladim, željnim nastopanja na odrskih deskah, pridružila igralsko-recitatorska skupina, ki je pred tem že delovala v okviru OO ZSMS Ravne in tam za krajane pripravljala recitale, proslave in zabavne prireditve.
Leta 1984 se je omenjena skupina preimenovala v humoristično skupino SMEH in nemalokrat tudi s pomočjo ostalih članov gledališča nadaljevala tradicijo zabavno-humorističnih nastopov oz. veselih večerov doma in po Sloveniji, nekajkrat pa tudi v drugih delih bivše skupne države in v tujini pri naših zamejcih.
V tridesetih letih delovanja je skupina izvedla veliko odmevnih zabavnih projektov, med katerimi naj omenimo Dinastijo na Šuštarski nedelji leta 1984, Smeh na gorenjski način konec osemdesetih, Družino Šparovec na Šuštarski nedelji, Smeh v šolskih klopeh; kasneje pa soorganizirala in sooblikovala serijo zabavno-glasbenih prireditev Gor pa dol po pvac, Malokdaj se srečava, Kolovrat polk in valčkov. Leta 2005 je pripravila predstavo z naslovom ONE & ON in z delom le-te sodelovala na VIII. festivalu gorenjskih komedijantov, igralka Jana Mirt (por. Kus) pa je dobila laskavi naziv komedijantka leta. Leta 2006 so Smehovci uprizorili klasični veseli večer s humorjem, plesom in petjem z naslovom Smeh s Smehom ter ponovno sodelovali na Festivalu gorenjskih komedijantov v Dobu pri Domžalah. Leta 2007 je na istem festivalu Boris Kuburič prejel še posebno priznanje JSKD za stransko vlogo v lastni predstavi Praznovanje. Najmlajši član skupine, David Ahačič, je bil leta 2008 in 2009 na istem festivalu razglašen za komedijanta leta.

Le malokdo v Tržiču ne pozna Smehovih pijancev, upokojenk, zdravnikov, medicinskih sester, cigana Brajdiča in drugih likov, ki so želi in še vedno žanjejo obilico smeha in dobre volje tudi drugod po Sloveniji.

V vseh letih delovanja je skupina sama ali z gosti izvedla še nekaj lutkovnih in mladinskih predstav, recitalov oz. literarnih večerov, v začetku osemdesetih posnela nekaj kratkih amaterskih filmskih skečev in vrsto zabavnih oddaj na lokalni radijski postaji.

Skupino v zadnjih letih poleg avtorja skečev in režiserja Borisa Kuburiča sestavljajo še Marina Bohinc, Marja Bohinjec, Tereza Gosar, Dragi Heijden Bajt, Jana Kus, Asja Štucin, David Ahačič, Iztok Ahačič, Slavko Bohinc, Milan Brkljač, Janez Kikel in Roman Teran, prav pa je, da omenimo še nekaj tistih, ki so svoj pečat pri delu skupine pustili v preteklosti: od Dorce Kraljeve in Jožeta Pogačarja do Slavka Primožiča, Mira Vrhovnika, Jožeta Fajfarja in Tatjane Šmid ter Bojana Veselinoviča, Tine in Saše Kramarič, Vesne in Damjana Štefeta, Tomaža Kodra, Bojane Kališnik, Irene Perš, Katje Premrl, Nade Malovrh, Snežane Kostič ter drugih. Smehovci so nemalokrat popestrili nastope tržiške godbe na pihala in Folklorne skupine Karavanke, koncerte Bratov Zupan, Komornega zbora Peko, zbora Društva upokojencev ter vseh drugih in s svojim programom dodali še kanček smeha.