EXTEMPORE TRŽIČ 2018 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
270
post-template-default,single,single-post,postid-270,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

EXTEMPORE TRŽIČ 2018

Člani Kulturnega društva tržiških likovnikov smo letos že sedmič na dan državnosti organizirali ekstempore z naslovom Likovni utrip Tržiča. Tokrat smo se odpravili v Bistrico pri Tržiču, saj še nismo odkrili vseh koščkov našega domačega okolja. 25. junija se nas je zbralo 23 slikarjev iz različnih krajev Gorenjske. Devetnajst jih je na platna slikalo motive iz KS Bistrica, štirje smo pa začeli slikati že v začetku junija (Francka Globočnik, Zdravko Purgar, Marjan Burja in Branko Škofic). Polotili smo se slik na betonskih ploščah za pročelje Krajevne skupnosti Bistrica pri Tržiču (grad Gutenberg s cerkvijo sv. Jurija) in župnijski dom sv. Marije Goretti (zgodbo o svetnici Mariji Goretti). Te slike so v velikosti 2 oz. 2,3 m x 1,3 m. Prav zaradi velikosti in tematike smo začeli toliko prej in končali prav na dan ekstempora.

Pripravili smo dve razstavi umetniških del z ekstempora; prvo ob prazniku Krajevne skupnosti Bistrica pri Tržiču po izložbah na Deteljici, drugo v Domu Petra Uzarja, kjer bodo na ogled do konca avgusta.

Slavnostna namestitev in blagoslov slike na pročelju KS (grad Gutenberg s cerkvijo svetega Jurija) sta bila v petek, 29. junija. Še posebej slavnostna pa je bila namestitev dveh velikih slik na pročelju kapele v petek, 6. julija, s sveto mašo in blagoslovom.

Župnik David Jensterle je v Bistriškem zvonu 1. julija zapisal pod fotografiji slik:

»V četrtek, 28. 6. 2018, sta Gašper Zaplotnik in sodelavec pritrdila sliki na zunanjo stran ob križu župnijske kapele sv. Marije Goretti v Bistrici pri Tržiču. Že več let smo se dogovarjali, kako bi tudi na zunaj pokazali, da je v tej stavbi župnijskega doma župnijska kapela sv. Marije Goretti. Najprej smo pomislili, da bi slike naprintali. Dober mesec in pol nazaj pa je na župnijska vrata pozvonila gospa Francka Globočnik in vprašala, če imamo kaj proti, da bi tržiški likovniki v okviru ekstempora naslikali sliko Marije Goretti na zunanjo stran naše kapele. Takoj smo se domenili.«

Letošnji ekstempore je bil tako po organizaciji, delu in predstavitvi precej drugačen od dosedanjih. Največ zanimanja so požele slike, ki smo jih delali za pročelje KS in Cerkve, saj smo jih ustvarjali zunaj, na dvorišču pri Francki Globočnik. Mimoidoči so nas hodili gledat, kako ustvarjamo. Zanimivo, največ mladi. Tako nas je že pri samem ustvarjanju obiskalo preko sto ljudi.

S sodelujočimi smo se letos dogovorili, da bomo vse slike, nastale na ekstemporu, podarili v dobrodelne namene. Slike na platnu, ki so nastale 25. junija, gredo po razstavi v Domu Petra Uzarja na dražbo, ki jo bo organiziral Rotary klub Tržič – Naklo. Prejemnike izkupička in datum dražbe bodo določili člani kluba.

Ekstempore 2018 je bil neponovljiv, zelo veliko dela smo imeli z organizacijo, a doživeli izreden obisk (preko 500 ljudi iz različnih krajev Slovenije: iz Krškega cel avtobus, iz Ljubljane in Lendave, največ pa seveda domačinov). In na koncu – izredno zadovoljstvo. Še dražba slik v jeseni naj uspe.

Francka Globočnik