Kulturna vzgoja: Ob slovenskem kulturnem prazniku - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1442
post-template-default,single,single-post,postid-1442,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Kulturna vzgoja: Ob slovenskem kulturnem prazniku

David Ahačič, predsednik ZKO Tržič
Povzetek nagovora na 39. reviji pevskih zborov TRŽIČ POJE, OŠ Bistrica, 3. 2. 2023

Ob jubilejih, spominskih dnevih, praznikih smo se vajeni ozirati v preteklost in odkrivati bisere v zakladnici narodovega kulturnega bogastva. A ob letošnjem kulturnem prazniku bi vas rad spodbudil, da tokrat pogled usmerimo naprej, v prihodnost. Kajti kulturni dosežki na različnih področjih, z vsakdanjo uporabo slovenskega jezika vred, se bodo preselili v ropotarnico zgodovine, če jih kot dragocene, pomembne in koristne ne bodo prepoznali naši mladi.

Dragi kulturni ljubitelji, ozrimo se okrog sebe in ocenimo našo povprečno starost. To je vsekakor izziv za nas, odrasle, da otrokom in mladim, kjerkoli jih že srečujemo, doma, v šoli ali pri interesnih dejavnostih, z iskrenim in navdušenim zgledom kažemo, zakaj mi sami cenimo kulturo, umetnost in ustvarjalnost. Če jih bomo le postavili na piedestal nekega drugega sveta, ki teče vzporedno od vsakdanjega življenja, ali kot suhoparno zahtevo uvrstili v učbenike in učni načrt, smo verjetno že storili usodno napako, kajti s tem bomo ustvarili vtis, da so te vrednote bodisi nedosegljive bodisi dolgočasne, v vsakem slučaju pa nepomembne.

Ob kulturnem prazniku vas torej spodbudim, pripovedujte o svojih izkušnjah sanjarjenja in ustvarjanja, pripovedujte o tem, zakaj vas sodelovanje v tem ali onem kulturnem društvu veseli in navdihuje, pripovedujte, zakaj je vaš vsakdan zaradi kulture lepši. Vaše nalezljivo navdušenje je odločilno. Zato otrokom ustvarite domačo knjižnico in jo tudi sami pogosto uporabljajte, vzemite jih s seboj na to ali ono primerno prireditev, spodbujajte jih k ustvarjalnemu zapravljanju prostega časa, kajti drugačnih, konkurenčnih – neustvarjalnih in celo škodljivih motilcev pozornosti je veliko. In ne postavljajte jim prezgodaj previsokih ciljev, ti bodo sledili njihovi radovednosti, raziskovanju lastnih talentov in trdi vaji. Ponavljam, navdušenje naj bo naša prva skrb.

Roko na srce, včasih se bomo morali tudi ugrizniti v jezik, ko nam ne bo všeč njihov umetniški okus. A če nam bo uspelo, da bodo vzljubili ustvarjalnost, bodo znali ceniti tudi kulturne vrednote iz minulih obdobij. Tako bodo iz svojega zaklada prinašali staro in novo ter tako skrbeli, da se slovenska kultura ne bo nikoli postarala.

Navdušenja in lepote poln praznik kulture vam želim!