Kurnikovi nagrajenci 2019 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
923
post-template-default,single,single-post,postid-923,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Kurnikovi nagrajenci 2019

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2019, je Zveza kulturnih organizacij Tržič v Kulturnem centru pripravila slavnostno podelitev Kurnikovih plaket za minulo sezono in premierni ogled novega filma v ciklu Filmski portreti tržiških ljubiteljskih kulturnikov, tokrat o stoletnem delovanju KUD Lom pod Storžičem.

Jubilejno Vodnikovo leto je bilo tudi za tržiške ljubiteljske kulturnike polno izzivov, ustvarjalnosti in uspehov. Med največjimi uspehi naših društev omenimo vsaj zlato plaketo s pohvalo Pihalnemu orkestru Tržič na 24. tekmovanju godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla in uvrstitve godcev ter pevcev ljudskih pesmi KD Jerbas, plesne skupine Lilibu – OŠ Bistrica, mladinske folklorne skupine Karavanke ter kitarskega ansambla Svarun na državna pregledna srečanja.

In številne skupine, ki so svojo kakovost dokazovale na regijskih srečanjih: folklorniki, ljudski pevci in godci, plesalci, člani otroških gledaliških skupin, literati, člani pihalnega orkestra in fotografi – med njimi so tudi pevci skupine Katarince, ki so si pod vodstvom Janje Meglič priborili pravico do nastopa na mednarodnem pevskem tekmovanju Veseli veter! S svojim programom, ki jih bo prihodnje leto popeljal v Moskvo, so se predstavili tudi na slavnostni prireditvi.

Zveza kulturnih organizacij Tržič je do razpisnega roka, 1. oktobra 2018, na svoj naslov prejela 22 predlogov za različna Kurnikova priznanja. Odbor za nagrade je na svoji redni seji, 15. novembra 2019, sprejel sklep, da se značke “Tržiški zmajček”, za 5 ali 10- letno delovanje otrok, ter Kurnikove jubilejne značke, za 10, 20 ali 30- letno delovanje v tržiškem kulturnem ljubiteljstvu podelijo na društvenih prireditvah, Kurnikove plakete, ki jih kot najvišje priznanje za delo v tržiškem ljubiteljstvu podeljujemo že 45 let, pa na današnji prireditvi.

Kurnikove značke in Tržiške zmajčke so prejeli: FLORJAN KOŠIR, ALENKA PERKMAN, TJAŠA KUHAR, TJAŠA MARKIČ, MARJETKA ZUPAN IN DORIS UMBERGER – vsi člani KD Ignacij Hladnik; ZALA FRANTAR MOHAR, SOFIJA SARA KOZJEK, NEJC ROŽIČ, URŠKA ERŽEN in PIJA JAPELJ – člani KD Folklorna skupina Karavanke; PIA DOLENC, NADJA STOJKO PLESNIČAR, KATJA TIŠLER SUŠNIK in URŠKA ŠENK – iz KUD Leyli.

 

Na slovesnosti je Zveza podelila 3 Kurnikove plakete oz. priznanja za dosežke v tržiškem ljubiteljstvu v preteklih kulturnih sezonah.

BRONASTO KURNIKOVO PLAKETO IN LISTINO ZA dolgoletno delo na področju zborovskega petja PREJME mešani pevski zbor ignacij hladnik.

V štiridesetih letih delovanja je Mešani pevski zbor Ignacij Hladnik iz cerkvenega zbora župnije Tržič zrastel v prepoznaven glasbeni sestav. Izvedel je vrsto odmevnih koncertov, številne ob spremljavi orkestra: Mašo v D duru Antonina Dvoržaka, Božični oratorij Camilla Saint Saensa (izgovorjava: Kamija Sesansa), Mozartov Rekvijem,, The Armed Man in Stabat mater Karla Jenkinsa, Hendlovega Mesija, slovensko kantato Marka Mihevca Naj sije luč, Rekvijem Iverja Kleiva. Zbor dosega odlične ocene in uvrstitve na državna pregledna srečanja. Delo zbora, ki ga vodi zborovodja Tomaž Meglič, odlikuje raznovrstnost repertoarja, saj posegajo tako po sodobnih glasbenih zvrsteh kot po cerkveni glasbi, gregorijanskem koralu in tudi operetah.

 

SREBNO KURNIKOVO PLAKETO IN LISTINO ZA IZJEMNE DOSEŽKE V PRETEKLI KULTURNI SEZONI PREJME DANICA MEGLIČ.

Danica Meglič že petnajst let skrbi za garderobo in kostumsko podobo vseh skupin, ki delujejo v Kulturnem društvu Folklorna skupina Karavanke. Njeno delo ne obsega le vzdrževanja folklornih kostumov, pač pa načrtuje tudi izdelavo novih in sooblikuje kostumografijo pri projektih drugih izvajalcev ter sodeluje s Tržiškim muzejem. Bila je ena od ključnih oseb pri snemanju dokumentarnega filma Peče na Slovenskem, ki ga je predvajala tudi RTV Slovenija. Nekajletno uspešno delo na področju kostumografije v Folklorni skupini Karavanke je okronala edina posebna pohvala strokovne komisije za kostumografijo koreografije Od ritma do plesa na državnem srečanju otroških folklornih skupin v Majšperku letošnjega junija. Danica Meglič poskrbi, da so njeni kostumi vzorno urejeni pa tudi ustrezno oblečeni, kar kaže na njeno vztrajno delo pri vzgoji mladih folklornikov, ki imajo prav po njeni zaslugi dobro razvit čut do oblačilne dediščine in njenega poustvarjanja.

 

SREBRNO KURNIKOVO PLAKETO IN LISTINO ZA IZJEMNE DOSEŽKE V PRETEKLI KULTURNI SEZONI PREJME JANJA MEGLIČ.

Janja Meglič je že dve desetletji zaposlena v Podružnični šoli Lom pod Storžičem, kjer se odlikuje tudi kot mentorica na gledališkem in pevskem področju. Leta 2004 je na šoli ustanovila otroški pevski zbor, s katerim se je večkrat uvrstila na regijska pregledna srečanja, dvakrat pa dosegla tudi priznanje na Tekmovanju otroških in mladinskih zborov Gorenjske. Od leta 2017 v okviru Kulturnega društva Zali rovt vodi otroško vokalno skupino Katarince, s katero se je že dvakrat izredno uspešno udeležila mednarodnega festivala za otroke in mladino Veseli veter. Letos so prejeli Veliko nagrado VIII. Festivala ruske pesmi za otroke in mladino, z njo pa tudi certifikat, ki jim omogoča pravico do udeležbe na mednarodnem vokalnem natečaju izvajalcev Veseli veter Isaaka Dunajevskega v Moskvi prihodnje leto.

 

Prireditev sta povezovala Marina Bohinc in Janez Kikel, obiskovalce pa je nagovoril predsednik Zveze David Ahačič. Povedal je, da ima kultura v Tržiču več kot 700 obrazov posameznikov vseh generacij, ki ustvarjajo sami ali v okviru društev. Tržiška Zveza kulturnih organizacij po zadnjem popisu vključuje 51 sekcij v 19 kulturnih društvih. »Dragoceni obrazi tržiške kulture so tudi nocojšnji nagrajenci. Koliko obrazov se je potilo in veselilo ob letošnjih snovanjih, pripravah, uspešnih projektih, ki so nekatera društva ponesli tudi na regijsko, državno in celo mednarodno raven. Koliko obrazov se je v sto letih delovanja srečevalo v okviru KUD Lom pod Storžičem – nekaj od njih smo jih ujeli tudi na filmski zapis, ki si ga bomo ogledali po podelitvi. Koliko obrazov je v minuli sezoni žarelo ob aplavzih na odrih naše občine? Tudi na Zvezi se trudimo, da številni obrazi, ki so plemenitili tržiško družbo, na ugasnejo v temi spomina – ponosni smo, da smo številne ohranili tudi v monografiji Prisrčen pozdrav iz Tržiča, bogatem sadu večletnega projekta oblikovanja zbirke starih tržiških razglednic in spominov. A ob vseh teh navdušujočih projektih smo se sodelavci Zveze letos zavedli predvsem ene stvari – da noben uspeh ni tako sladek, če ga ne uživajo vsi sodelavci skupaj. V začetku jeseni smo izgubili zvestega sotrudnika in odličnega prijatelja Slavka Bohinca, predsednika KD Kruh Križe in člana IO ZKO. Žar njegovega obraza je morda za človeške oči res ugasnil, a nas naj še naprej ožarja njegov zgled popolnega navdušenja. Takšna strast do ustvarjanja in takšno prijateljstvo med nami sta vredna neskončno več od vseh nagrad.«

Te strasti in prijateljstva je predsednik obiskovalcem zaželel tudi v prihodnji ustvarjalni sezoni.

 

Foto: Studio Boutique

Pevska skupina Katarince.

Tomaž Meglič, zborovodja Mešanega pevskega zbora Ignacij Hladnik.

Danica Meglič, kostumografinja KD Folklorna skupina Karavanke.

Janja Meglič, zborovodkinja pevske skupine Katarince.

Skupna fotografija nagrajencev (od leve): David Ahačič, predsednik Zveze, Janja Meglič, Danica Meglič in Tomaž Meglič.

Sodelavci pri nastajanju Filmskega portreta o KUD Lom pod Storžičem: Ludvik Soklič, Ivanka Godnov, Nana Peharc in Jože Tišler.