Saša Meglič, dobitnica Maroltove listine - Zveza kulturnih organizacij Tržič
909
post-template-default,single,single-post,postid-909,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Saša Meglič, dobitnica Maroltove listine

Na Maroltovem srečanju folklornih skupin Slovenije, ki ga je 26. oktobra gostil Žalec, je predsednica KD Folklorna skupina Karavanke Saša Meglič prejela Maroltovo listino, ki jo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje za predano pedagoško in mentorsko delo ter nepogrešljiv prispevek k razvoju in širjenju folklorne dejavnosti. Čestitamo!

Obrazložitev predloga za podelitev odličja:
Saša Meglič je z otroško folklorno skupino, ki jo vodi od leta 2002, v zadnjih letih izvedla vrsto projektov, ki so odmevali na lokalni, državni in mednarodni ravni. V letih 2016, 2017, 2018 je bila Otroška folklorna skupina Karavanke prek območne in regijske selekcije izbrana na Državno srečanje otroških folklornih skupin, hkrati je v vseh treh letih na teh srečanjih prejela najvišje možno priznanje – Priznanje s pohvalo za najboljši program v celoti. Gre za trikratno zaporedno potrditev njenega strokovnega dela in hkrati za izjemen uspeh, ki ga pred njo ni dosegel še nihče v Sloveniji.

Saša Meglič je v zadnjih treh letih vodila projekte, ki pomembno prispevajo k razvoju folklorne dejavnosti v Tržiču in na Slovenskem. Tako je leta 2016 strokovno in organizacijsko vodila projekt praznovanja 50-letnice delovanja Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke, ki je vključeval celovečerno prireditev, izdajo zbornika, pripravo razstav ipd. Istega leta je skupaj s Kulturno umetniškim društvom Jarem in Tržiškim muzejem sodelovala pri snemanju dokumentarnega filma Peče na Slovenskem, ki je bil januarja 2017 predvajan na Televiziji Slovenija. Leta 2017 je vodila projekt snemanja dokumentarnega filma o polstoletnem razvoju Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke. Leta 2017 je pripravila zgoščenko in priročnik Plesno izročilo na Slovenskem – metodično učenje valčka in polke, katerega izdajo je podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in predstavlja enega temeljnih gradiv s področja plesnega opismenjevanja folklornikov. Leta 2018 je delovanje Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke in razvoj folklorne dejavnosti v Tržiču zaznamovala s projektom gostovanja Otroške folklorne skupine Karavanke na prestižnem mednarodnem folklornem festivalu v Ukrajini (International Children Folk Festival-competition »Kotylasya torba«) od 22.-26. 8. 2018, ki se ga je skupina, ki jo vodi, udeležila na podlagi povabila mednarodne organizacije Cioff (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) – največjega svetovnega združenja folklornih skupin in folklornih festivalov.
Poleg tega, da Saša Meglič skrbi za celosten razvoj Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke, skrbi tudi za ustrezno doumevanje in razumevanje nalog folklorne dejavnosti širše na Slovenskem. Na podlagi lastnih izkušenj iz Tržiča, ki jih na seminarjih in po selekcijskih ogledih srečanj folklornih skupin posreduje vodjem folklornih skupin drugod na Slovenskem, pomembno prispeva k ugledu Občine Tržič drugod na Slovenskem – tudi po njeni zaslugi ima folklorna dejavnost, ki jo razvijamo v Tržiču, posebno mesto v širšem slovenskem prostoru.
Na Zvezi kulturnih organizacij Tržič menimo, da bi si za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo, predvsem pa za izjemne strokovne dosežke v zadnjih treh letih Saša Meglič zaslužila prejem Maroltove listine. Njeno delovanje daleč presega meje ljubiteljstva – predstavlja namreč zgled, kako se je z ljubiteljsko kulturno dejavnostjo mogoče na visoki strokovni ravni ukvarjati v prostem času. Folklorno dejavnost zares ljubi, zato je nikdar ne dojema kot amatersko, temveč zgledno skrbi, da je tudi v očeh drugih dojeta kot dejavnost, ki je vredna imena »ljubi-teljska«.