Ta veseli dan kulture in Kurnikovi nagrajenci 2018 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
809
post-template-default,single,single-post,postid-809,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Ta veseli dan kulture in Kurnikovi nagrajenci 2018

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, je Zveza kulturnih organizacij v Kulturnem centru Tržič pripravila tradicionalno slavnostno prireditev s podelitvijo Kurnikovih plaket za odličnost in dolgoletno ustvarjalno delo v tržiški ljubiteljski kulturi.

Kurnikovi nagrajenci 2018.

Kurnikovi nagrajenci 2018.

 

Jubilejno Cankarjevo leto je bilo tudi za tržiške ljubiteljske kulturnike polno izzivov, ustvarjalnosti in uspehov. Med največjimi uspehi naših društev omenimo vsaj uvrstitve Starejše otroške folklorne skupine Karavanke, Godcev KD Jerbas in Plesne skupine Lilibu z Osnovne šole Bistrica na državna pregledna srečanja … In številne skupine, ki so svojo kakovost dokazovale na regijskih srečanjih: folklorniki, ljudski pevci in godci, plesalci, člani otroških gledaliških skupin, literati, člani pihalnega orkestra in fotografi – med njimi tudi Pevke ljudskih pesmi kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke, ki so pod vodstvom Maje Tekavec posnele videospot o tržiški ljudski pesmi Oj, dolinca, ki smo si ga na praznični večer premierno ogledali.

Po podelitvi so se obiskovalci navdušeno prepustili mladim igralcem Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica Šest oseb išče Williama, ki je na letošnjih Vizijah – Festivalu mladinske kulture prejela nagrado za najboljšo predstavo. Izbor predstave je v svojem nagovoru pojasnil tudi predsednik Zveze, David Ahačič:

»Nocojšnji večer je posvečen vam, ki ste leta in leta žrtvovali svoj prosti čas, svojo energijo in pogosto tudi živce, ki ste razvijali svoje talente – predvsem iz strasti po ustvarjanju. Priznajmo si: pristno navdušenje je bilo tisto, ki nas je zmamilo v katerokoli ustvarjalno dejavnost – likovno, gledališko, pevsko, glasbeno, literarno in druge. In če nam bo tega navdušenja kdaj zmanjkalo, bo tudi društvena dejavnost opešala. Zato smo letošnjo prireditev oblikovali nekoliko drugače – po podelitvi priznanj si bomo ogledali gledališko predstavo Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica Šest oseb išče Williama, ki je na letošnjih Vizijah – Festivalu mladinske kulture prejela nagrado za najboljšo predstavo. Gre za odlično gledališko doživetje, ki je v celoti plod domišljije in dela zelo mladih igralcev in njihovih mentoric. Ta predstava je živ dokaz, kako neustavljiv in uspešen je tok idej, ki izvira iz iskrenega in radovednega prijateljskega odnosa. Zato Vam ob ogledu predstave – in ob vstopu v novo sezono – zaželim le: ohranite svoje navdušenje, svoje strasti in svojo prijateljsko povezanost. Tako bomo lahko dosegli povsem nove širjave ustvarjalnega naboja.«

 Tudi Vojteh Kurnik je dobil vlogo v predstavi.

 Tudi Vojteh Kurnik je dobil vlogo v predstavi.

 

Nagrajenci

Zveza kulturnih organizacij Tržič je do razpisnega roka, 1. oktobra 2018, na svoj naslov prejela 18 predlogov za različna Kurnikova priznanja. Odbor za nagrade je na svoji redni seji, 24. oktobra 2018, sprejel sklep, da se značke “Tržiški zmajček”, za 5 ali 10- letno delovanje otrok, ter Kurnikove jubilejne značke, za 10, 20 ali 30- letno delovanje v tržiškem kulturnem ljubiteljstvu podelijo na društvenih prireditvah, Kurnikove plakete, ki jih kot najvišje priznanje za delo v tržiškem ljubiteljstvu podeljujemo že 45 let, pa na slavnostni prireditvi.

Bronaste Kurnikove značke in modre Tržiške zmajčke so prejeli: SANDRA KAVČIČ, SONJA BEGULIĆ, SARA BOJIĆ, TAMARA BOROJEVIĆ, STANA PETKOVIĆ, IRIS ZAVELCINA in STELA POLJANŠEK – vse članice KUD Leyli. Anej Hervol je prejel rdečega zmajčka, Brigita Česen pa bronasto Kurnikovo značko – oba sta člana Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke, JOSIPA ERLEC pa bronasto Kurnikovo značko za več kot 20-letno zborovsko prepevanje.

Na Ta veseli dan kulture je bilo podeljenih sedem Kurnikovih plaket oz. priznanj za dosežke v tržiškem ljubiteljstvu v preteklih kulturnih sezonah.

Za življenjsko delo na področju kulturne ustvarjalnosti v Tržiču na predlog Tržiškega muzeja prejme VENČESLAV (VENO) DOLENC zlato Kurnikovo plaketo.

Veno Dolenc že desetletja nagovarja svet skozi umetnost v najširšem smislu: z glasbo, sliko in poezijo. Visoko ceni vsako umetniško izkušnjo, ki mu jo ponuja življenje, in to ga zaznamuje kot pesnika, glasbenika, slikarja, grafika in ilustratorja. Še kot študent na pedagoški fakulteti konec 60. let se je samostojno predstavljal kot slikar nadrealistične usmeritve, s pomočjo njenih elementov je vstopal v simboliko sveta onkraj vidne resničnosti, kar dodobra opredeljuje vso njegovo umetnost. Svojo likovno umetnost je predstavil na številnih samostojnih razstavah, nazadnje letos na pregledni razstavi ilustracij v paviljonu NOB v Tržiču. Za začetek vzpona njegove glasbene kariere lahko štejemo leto 1976, ko je skupaj z Melito Osojnik ustanovil akustično skupino Sedmina. Ta je v času delovanja veljala za eno najuspešnejših slovenskih akustičnih vokalnih skupin. Kasneje je sodeloval s pevko Klariso Jovanović, poskrbel pa je za tudi izdajo nekaj zgoščenk. V svojih pesmih nam Veno Dolenc izpoveduje zgodbo sodobnega intelektualca, ki se prebija skozi svet in čas, v kakršnega je bil čisto naključno vržen, vendar se vseskozi zaveda, kot je zapisal dr. Tone Pretnar, da ta svet in ta čas nista šele od danes.

 

Za dosežke treh skupin znotraj društva Kulturno društvo Folklorna skupina KARAVANKE prejme srebrno Kurnikovo plaketo.

Ob predsednici društva Saši Meglič stojita Kora Kramar in Pija Japelj.

Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke nagrado prejme za uspehe treh sekcij, Pevcev ljudskih pesmi, ki jih vodi Pija Japelj, Pevk ljudskih pesmi, ki jih vodi Maja Tekavec, in Starejše otroške folklorne skupine, ki jo vodita Saša Meglič in Pija Japelj. Pevci ljudskih pesmi ohranjajo način petja, ki je bil znan v preteklosti, a se hkrati lotevajo tudi sodobnih pristopov k poustvarjanju naše pevske dediščine. Z ljudskimi pesmimi predstavljajo življenje in čustvovanje slovenskega človeka v preteklosti, saj se zavedajo, da se ravno v duhovnem ljudskem izročilu najizraziteje kažejo posebnosti naše kulture in načina življenja. V minuli sezoni sta obe pevski skupini dosegli najvišji, to je državni nivo kakovosti. Enak nivo je dosegla tudi Starejša otroška folklorna skupina in se uvrstila na državno srečanje folklornih skupin v Majšperku, kjer je za točko Štumfə s ta uscane gase prejela zlato priznanje s pohvalo za najboljšo izvedbo v celoti. Skupina je z mentorico pripravila tudi zgoščenko o metodiki učenja valčka in polke, ki bo služila kot strokovno izobraževalno gradivo vodjem folklornih skupin.

 

Za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi na predlog Društva upokojencev TRŽIČ bronasto Kurnikovo plaketo prejme STANE BITEŽNIK.

Stane Bitežnik se že od mladosti ukvarja z glasbo tako na profesionalni kot na ljubiteljski ravni. Pred desetletji je sodeloval pri ustanovitvi ansambla Sedmina, v istem obdobju je bil tudi pobudnik in ustanovitelj Glasbene mladine v Tržiču. Leta 1994 je ustanovil kitarski ansambel Svarun, ki je ena izmed najbolj kakovostnih skupin na področju komorne kitarske glasbe. Vodi tudi istoimensko glasbeno šolo, kjer med drugim poučuje slovenske ljudske instrumente, citre. Stane Bitežnik je več kot desetletje umetniški vodja moškega in ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Tržič. Zbora gojita slovensko ljudsko pesem, še posebno pristno je sodelovanje s priznanim tržiškim glasbenikom Francijem Šarabonom, ki je nekdaj vodil moški zbor. Na letošnji reviji pevskih zborov Gorenjski upokojenci pojejo je z mešanim pevskim zborom društva zasedel prvo mesto med mešanimi pevskimi zbori.

 

Za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi na predlog Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Tržič bronasto Kurnikovo plaketo prejme FRANCKA GLOBOČNIK.

F

Frančiška Globočnik, rojena v Hajdošah pri Ptuju, se je v Tržič preselila po upokojitvi in moževi smrti leta 2002 ter se kmalu vključila v lokalno kulturno dejavnost na likovnem področju. Udeležila se je nekaj tečajev in se kot tajnica leta 2009 pridružila novoustanovljenemu Kulturnemu društvu tržiških likovnikov. Leto kasneje je prevzela naloge predsednice, ki jih opravlja še danes. Veliko truda je vložila v iskanje ustreznega prostora za društvene dejavnosti in razstave ter do obnove oživljala razstavni prostor Paviljona NOB. Francka Globočnik kaže izjemno domišljijo pri oblikovanju projektov in iskanju sodelavcev, redno pripravlja dobrodelne prireditve in izmenjave, tudi mednarodne. Posebno mesto med projekti društva imajo vsakoletna likovna delavnica extempore in v zadnjih letih tematske razstave: Tržiški velikani, Alpsko cvetje v očeh slikarja in pesnika, Tržiške pripovedi v sliki in besedi. Franckine zagnanost, neuničljiva energija in srčnost so nalezljive, kar dokazuje tudi številčnost njenih sodelavcev.

 

Za dolgoletno delo na področju otroške zborovske dejavnosti na predlog Podružnične osnovne šole Podljubelj bronasto Kurnikovo plaketo prejme URŠKA FRELIH MEGLIČ.

Urška Frelih Meglič, profesorica razrednega pouka, zgodovine in geografije, je od leta 2005 zaposlena na Podružnični osnovni šoli Podljubelj. Že kot učiteljica v podaljšanem bivanju je redno pripravljala pevske vaje za vse učence šole. Orala je ledino na pevskem področju, saj v podružnični šoli do tedaj niso imeli organiziranega pevskega zbora. Da bi omogočila večji napredek zbora, je kasneje vanj vključila le izbrane pevce, za ostale, učence 1. in 2. razreda, pa pripravila pevske urice. Tako še vedno vsem podljubeljskim otrokom omogoča stik z glasbeno ustvarjalnostjo in zborovskim petjem, napredek v kakovosti zbora pa se kaže tudi v doseganju regijskega nivoja na preglednih srečanjih otroških pevskih zborov. Njena naklonjenost zborovskemu petju, vztrajnost in želja po kvalitetnem napredku so zaznamovale tako šolsko okolje kot tudi družabno vaško življenje, saj zbor obogati številne prireditve v Podljubelju.

 

Na predlog Združenja vojaških gornikov Slovenije za uspešno delo na področju zborovskega petja bronasto Kurnikovo plaketo prejme Moški pevski zbor GORŠČAKI.

Priznanje je prevzel vodja zbora Stane Sova.

Moški pevski zbor Gorščaki, ki ga vodita Stane Sova in umetniški vodja Jože Tišler, deluje v okviru Združenja vojaških gornikov Slovenije, a hkrati je to tudi tržiški zbor – pevci prihajajo iz Tržiča in njegove okolice in tudi vaje imajo v naši občini, namreč v bistriškem župnišču. Zbor je bil ustanovljen leta 2008 in odtlej nastopa na številnih prireditvah, zlasti vojaških in planinskih slovesnostih. Slovensko pesem in tradicijo moškega zborovskega petja so večkrat predstavili tudi onkraj meja naše domovine. V pomenljivem repertoarju vojaških, domoljubnih, gorniških in tudi ljubezenskih pesmi lahko prepoznamo zgled narodnega ponosa in spoštovanja slovenskega kulturnega izročila, hkrati pa tudi sporočilo prizadevanja za mir in rodovitno sožitje med ljudmi. To je sporočilo, ki ga v sodobnem svetu še kako zelo potrebujemo.

 

Zveza kulturnih organizacij Tržič na predlog Knjižnice dr. Toneta Pretnarja in Jožice Koder posebno Kurnikovo priznanje za avtorsko delo na področju otroške knjige ter ohranjanje in promocijo lokalne kulturne dediščine podeljuje TANJI AHAČIČ.

Tanja Ahačič je upokojena predmetna učiteljica slovenščine, ki v zadnjem času na področju ljubiteljske kulture deluje predvsem kot pisateljica in sodelavka pri dejavnostih Knjižnice dr. Toneta Pretnarja ter Društva upokojencev Tržič. V slednjem predseduje kulturni komisiji, v okviru katere je več let pripravljala srečanja tržiških literatov upokojencev – Besedarije. Z uspehom se je udeleževala številnih literarnih natečajev po Sloveniji. Sodeluje v projektih Knjižnice dr. Toneta Pretnarja S knjigo do znanja in branja ter Slikanico vsakemu prvošolcu v občini Tržič. Cilj omenjenih programov je v lokalnem okolju pri učencih prve triade povečati veselje do branja, razvijati bralne veščine in negovati stike med otroki, knjižnico in ustvarjalci literarnih del. Je avtorica štirih zgodb za otroke, v katerih spretno preigrava tudi motive lokalne kulturne dediščine: Desetnica, Besednica, Popotnica in Šentanček.

 

Utrinki s predstave.

 

Foto: Urban Meglič, Vili Vogelnik

Izvedbo prireditve so omogočili:

Zveza kulturnih organizacij Tržič, OI JSKD Tržič, Občina Tržič

Sponzor prireditve: Rotary klub Tržič – Naklo