Teden ljubiteljske kulture 2019 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
867
post-template-default,single,single-post,postid-867,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Teden ljubiteljske kulture 2019

V drugi polovici maja je po vsej Sloveniji potekal že šesti Teden ljubiteljske kulture, s katerim se še posebej kulturna društva postavljajo v središče ustvarjalnega dogajanja. S številnimi projekti opozarjamo javnost, kako pomembna, dostopna in kvalitetna je ljubiteljska kultura v Sloveniji. Prepričani smo, da je zaradi kulture življenje bolj kvalitetno, polno, zanimivo in ustvarjalno, zato to strast želimo prenašati tudi v svoje lokalno okolje.

Tržiški ustvarjalci smo se v tem času predstavili na treh preglednih in štirih društvenih prireditvah. V Teden smo 17. maja vstopili z odprtjem 8. pregledne območne razstave tržiških likovnikov v galeriji Paviljona NOB v Tržiču, na kateri se je predstavilo 19 likovnih umetnikov. Razstavo, ki je bila na ogled do 8. junija, sta pripravila tržiška izpostava JSKD in KD tržiških likovnikov.

Sledilo je medobmočno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki od letos nosi nov naslov: Napev – odsev (revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije). Pregledni koncert je bil v Kulturnem centru Tržič 22. maja, nastopilo pa je 11 skupin. Tržiškim skupinam iz KD Folklorna skupina Karavanke in KD Jerbas so se pridružili tudi poustvarjalci s Slovenskega Javornika, Lesc, Poljan in Ribna.

FOTO Godci: Godčevska skupina KD Jerbas. Foto: Urban Meglič

Kulturno-umetniško društvo Ampus je 17. maja pripravilo prvi del letošnjih Gutenberških dni. V naravni idili, odeti v srednjeveško kuliso ruševin nekdaj mogočnega gradu, so obiskovalci prisluhnili koncertu petčlanske zasedbe glasbenikov Noreia, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s slovensko ljudsko glasbo, ki je precej bolj bogata, kot bi si lahko mislili. Na koncertu je več kot 150 obiskovalcev tako lahko slišalo že nekoliko pozabljene zvrsti naše ljudske glasbe kot so npr. mafrina, mazurka, štajeriš in šaltin.

Foto Gutenberg: Priprave na kulturni večer med grajskimi ruševinami.

Člani in članice Pihalnega orkestra Tržič so 25. maja v Dvorani tržiških olimpijcev zveste poslušalce zavrteli na tradicionalnem spomladanskem koncertu, letos pod naslovom »Ameriški vrtiljak«. Predstavili so melodije velikanov ameriške glasbe, kot sta George Gershwin in Duke Ellington, pa tudi plesne ritme iz muzikala Zgodbe z zahodne strani. V goste so povabili članice skupine MJAV, ki so koncert popestrile s svojimi očarljivimi glasovi. Za člane orkestra pa še ni poletnega počitka – 14. junija so na Gorenjski plaži nastopili skupaj z Orleki, seveda pa se že začenjajo tudi priprave na tradicionalni božično-novoletni koncert.

FOTO Pihalni orkester: Ameriški vrtiljak v izvedbi Pihalnega orkestra Tržič z dirigentom Francijem Podlipnikom. Foto: Luka Rener.

Pevke ljudskih pesmi KD Folklorna skupina Karavanke so v Domu krajanov v Kovorju 31. maja po nekaj letih izvedle samostojni koncert. Vsak izmed nas ima svojo življenjsko zgodbo, pot, po kateri je prišel do uspeha, pot, ki jo prekinejo padci in nadaljujejo vzponi. To pot in vsakdanje življenje svojih babic so povezale z ljudskimi pesmimi in skozi osebne pripovedi prikazale njihovo življenje. Obiskovalcem so z ustrezno kostumsko podobo, s primerno kulinarično izbiro in naborom pesmi približale 60. leta.

FOTO FSK: Pevke ljudskih pesmi KD Folklorna skupina Karavanke. Foto: Janez Eržen

Med 31. majem in 2. junijem so tri gledališke večere v domači dvorani pripravili člani igralske skupine KD Kruh Križe. Premierno so predstavili dramsko različico Levstikovega Martina Krpana po predlogi Jožeta Vombergarja. Na silaka z Vrha pri Sveti Trojici smo se nenavadno navezali, čeprav ni povsem jasno, katere vrednote pravzaprav predstavlja: je bil preprost in cesarju vdan kmet ali nevaren tihotapec, ponižni rešitelj cesarstva ali važič in požeruh, utelešenje slovenskega narodnega ponosa ali neotesan surovež, mišičast maneken ali karikatura uglajenega viteza, o kakršnem sanjarijo princeske? Za to razmeroma razkošno predstavo je kriški ansambel okrepil svoje vrste, saj nastopa kar šestnajst igralcev, med njimi tudi nekaj novincev. S predstavo so junija nastopili tudi v Kulturnem centru Tržič.

Foto Krpan: Veselje po Krpanovi zmagi nad Brdavsom: Martin Krpan (Marko Zaletel) in cesar Janez (Slavko Bohinc), ob njima pa še Jana Kus kot cesarica, Tereza Gosar kot dvorna ministrica Valburga, Vid Primožič in Roman Teran kot notranji in zunanji minister ter Tia Dobrin kot cesarjev služabnik. Foto: Urban Meglič

 

V Domu krajanov Kovor se je 1. junija odvil drugi Festival ljubiteljskega igranega filma #FLIF, ki je namenjen promociji in širjenju ljubiteljskega filma ter za spodbujanje igrane ljubiteljske filmeske produkcije. Festival pripravljajo člani skupine Avantura, ki deluje v okviru KD sv. Janeza Krstnika Kovor, letošnja podeljevalka priznanj pa je bila scenaristka in režiserka Urša Menart. Na ogled je bilo 19 filmov, izbranih izmed tridesetih prijavljenih.

Foto FLIF: Festival je tudi letos pritegnil veliko število ustvarjalcev in ljubiteljev filma. Foto: Špela Urbanc

Mešani pevski zbor Kres, ki pod okriljem Kulturnega društva Svetega Janeza Krstnika Kovor deluje že 23. leto, je 8. junija v dvorani Doma krajanov Kovor pripravil letni koncert o ljubezni in njeni razposajenosti. Kot gosti so nastopili Otroški pevski zbor Podružnične šole Kovor, ki ga vodi Marija Bohinjec, humoristična skupina Smeh, Nika Meglič s kromatično harmoniko in Primož Gnidovec s frajtonarico ter v letošnjem letu ustanovljena Ženska vokalna skupina Kresnice, ki tudi deluje pod okriljem domačega društva. Njihov cilj je bil popestriti vsakodnevno rutino ter obuditi spomine na mladost, brezskrbnost in romantično razposajenost. Oba zbora vodi Andrej Zupan, prireditev pa je povezovala Marjeta Opalk. Pri pripravi prireditve so sodelovali tudi člani dramske skupine Avantura in plesne skupine Country ritem. Naj ljubezen diši v vsaki špranjici vaših domov in doni iz slehernega srca.

FOTO Kres: Pred koncem so vsi nastopajoči skupaj zapeli narodno pesem Tri planike. Foto: Franci Praprotnik

 

Pija Japelj, Jerica Vreček Šulgaj, Anže Bizjak, Ambrož Zupan, David Ahačič