Teden ljubiteljske kulture 2020 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
935
post-template-default,single,single-post,postid-935,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Teden ljubiteljske kulture 2020

V času epidemije so mimo nas švignili meseci, običajno polni kulturnih dogodkov, in vse kaže, da se bodo vrata kulturnih prizorišč le počasi odpirala. Verjamem, da tudi zvesto občinstvo deli željo ustvarjalcev, da bi se čimprej lahko lotili dela in naš trud ter domišljijo usmerili v nove projekte – v živo!

V maju običajno praznujemo Teden ljubiteljske kulture, ki pa letos poteka drugače … In tudi dlje – od 15. maja do 15. junija. Zaradi razmer večina aktivnosti poteka na medmrežju, na spletni strani TLK ter na socialnih omrežjih. Rdeča nit letošnjega TLK je inštrumentalna glasba, v Tržiču bi ga v tem duhu okronal letni koncert Pihalnega orkestra Tržič. Mimogrede, ste srečali godbenike pri letošnji domiselni izvedbi prvomajske budnice? Kulturni utrip v naši občini med drugimi ustvarja 19 kulturnih društev, včlanjenih v Zvezo kulturnih organizacij Tržič. Z malo sreče bomo uspeli pripraviti zelo pestro jesensko sezono – in terapevtsko, saj so rezultati nedavne britanske raziskave pokazali, da lahko z obiski muzejev, galerij, gledališč živimo dlje. Profesorja Fancourt in Steptoe menita, da izpostavljanje umetnosti lahko deluje kot blažilnik, ki zmanjšuje stres, izboljšuje splošno duševno stanje, čustveno inteligenco in družbene veščine, zmanjšuje občutek osamljenosti, povečuje ustvarjalnost in življenju daje nov smisel.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije vabita kulturna društva in druge ustvarjalce, da sodelujete s prijavo spletnih vsebin ali dogodkov v TLK dogodkovnik na spletni strani tlk.jskd.si. Na videoposnetkih lahko predstavite na primer inštrument, folklorni kostum, zanimivega kulturnika oziroma umetnika, zaigrate koračnico, zapojete ljudsko ali umetno pesem, zaplešete, objavite odlomek iz gledališke predstave, pošljete fotografijo likovnega dela, preberete pesem … Organizatorji vabimo, da kljub omejitvam spremljate kulturne dejavnosti in tudi sami soustvarjate – kolikor je to seveda mogoče.

Stroga omejitev gibanja je bila kot nalašč za prevetritev domače knjižnice. Knjiga je že pred stoletjem povezovala Tržičane – objavljamo spominsko razglednico članov Slovenskega bralnega društva, v Tržiču ustanovljenega leta 1889. To je bilo prvo slovensko kulturno društvo v našem kraju. (Razglednica je objavljena v knjigi Prisrčen pozdrav iz Tržiča, str. 261).