Tedni ljubiteljske kulture 2023 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1467
post-template-default,single,single-post,postid-1467,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Tedni ljubiteljske kulture 2023

Jerca Vreček, Jelena Dolenc, David Ahačič; foto: Sašo Bogataj, arhivi društev

Ko je maja pomladno prebujanje in brstenje na vrhuncu, prve večje sadove svojega večmesečnega dela že ponosno na ogled postavimo tudi ljubiteljski kulturni ustvarjalci. Tržiški kulturniki v 19 kulturnih društvih, ki sestavljajo Zvezo kulturnih organizacij Tržič, so se z bogatim programom pridružili vseslovenski akciji Tedni ljubiteljske kulture, ki jo koordinira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na program so bile uvrščene dejavnosti in prireditve za vse starostne skupine in za vse umetniške “okuse” – gledališke predstave za otroke in odrasle, koncerti, razstave in likovna kolonija, izobraževanja …

Že v prejšnji izdaji Tržičana ste brali o razstavi Fotokluba Tržič in Festivali kamiŠIBAJ v Podljubelju, po sklepu redakcije za tokratno številko sta napovedana še Poletni večer pod vaško lipo s koncertom Pihalnega orkestra Tržič v Sebenjah ter tradicionalna likovna delavnica Ex-tempore v organizaciji KD tržiških likovnikov.

  • 26. maja so v domači dvorani Doma krajanov Kovor letni koncert z naslovom »Zdaj srca maj ogreva« izvedle članice Ženske vokalne skupine Kresnice, ki deluje v okviru KD sv. Janeza Krstnika Kovor. Kot gostje so sodelovali Otroški zbor Podružnične šole Kovor, ki ga vodi Marija Bohinjec, moška skupina Fantov s sosednje vasi ter Poljanski orgličarji.
  • 27. junija je Galerija atrij odprla svoja vrata za razstavo članov KUD Načeta paleta z naslovom Krog. Preko te preproste oblike in hkrati mističnega elementa, ki ga je moč najti v vsaki zemeljski stvaritvi, smo obiskovalcem ponudili vpogled v svojo izraznost in filozofijo kroga in krožnega toka. Nekaj uvodnih besed je obiskovalcem namenila Andreja Rauch, kustosinja Tržiškega muzeja, razstavo je odprl župan Peter Miklič, za plesno točko je poskrbela plesalka Anja Herc iz plesne šole Hoops dance.

Dan kasneje smo ljubitelji resne glasbe uživali ob koncertu KD Ignacij Hladnik Tržič, ki je v tržiški župnijski cerkvi ob spremljavi orkestra izvedlo verjetno najzahtevnejši koncert sezone nasploh, »Oboroženi mož«, o čemer lahko več preberete v samostojnem prispevku.

Na odru kulturne dvorane v Križah pa sta se v juniju zvrstili kar dve premieri gledaliških predstav ansamblov KD Kruh Križe. Prvo je 11. junija pripravila Otroška gledališka skupina Kajzerice, in sicer zabavno variacijo na temo Rdeče kapice, »Volk ni tak!«, po besedilu tržaške ustvarjalke Manice Maver; drugo pa odrasli igralci 17. junija, »Partnerske odnose« domačega komediografa Toneta Partljiča. Obe predstavi sta že doživeli ponovitve, ponovna priložnost za ogled pa bo na tradicionalnem Vikendu smeha konec avgusta.

Tržiške ljubitelje ženeta navdušenje nad ustvarjanjem in prepričanje, da občinstvu lahko ponudimo mnogo lepega, dobrega, koristnega, spodbudnega in razveseljujočega. Takšnih navdušencev je v tržiških društvih več kot 700, kar pomeni, da približno 5 % Tržičanov v svojem prostem času bogati kulturni utrip v občini. Ste tudi vi z nami? Kultura v vsak tržiški dom!