Tedni ljubiteljske kulture 2024, 17. 5 – 16. 6. 2024 - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1569
post-template-default,single,single-post,postid-1569,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Tedni ljubiteljske kulture 2024, 17. 5 – 16. 6. 2024

Ko je maja pomladno prebujanje in brstenje na vrhuncu, prve večje sadove svojega večmesečnega dela že ponosno na ogled postavimo tudi ljubiteljski kulturni ustvarjalci. Tržiški kulturniki v 18 kulturnih društvih, ki sestavljajo Zvezo kulturnih organizacij Tržič, so se z bogatim programom pridružili vseslovenski akciji Tedni ljubiteljske kulture, ki jo koordinira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Tedni ljubiteljske kulture že tradicionalno opozarjajo na številčnost, kreativnost in kakovostno delo ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev. Letos Tedni ljubiteljske kulture posebej poudarjajo pomen sodelovanja, zato nosijo naslov: Medgeneracijsko ustvarjalni. Na področja ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti se vključujejo vse generacije ljudi, skupaj ali posamezno. Ljubiteljska kultura je odprta za vsakogar, ljubitelji pa veseli ustvarjalnih ljudi, ne glede na njihovo starost ali druge življenjske okoliščine. Tudi zato je ljubiteljstvo pogosto prva stopnička do srečevanja s kulturo, obenem pa omogoča prostor za tkanje medosebnih odnosov in prijateljstev ter za prenašanje znanja in vrednot.

Tudi tržiške ljubitelje ženeta navdušenje nad ustvarjanjem in prepričanje, da občinstvu lahko ponudimo mnogo lepega, dobrega, koristnega, spodbudnega in razveseljujočega. Ste tudi vi z nami? Kultura v vsak tržiški dom!

 


 

Petek, 17. 5.

Dom krajanov Jelendol-Dolina ob 19. uri
Razstava del Lučke Kavčič in Kristine Lindav: Najina narava (KD tržiških likovnikov)

 

Dom krajanov Lom pod Storžičem ob 19.30 uri
Ogled posnetka predstave Zadrega nad zadrego (KUD Lom pod Storžičem)

 

Dvorana sv. Jožefa (Tržič) ob 20. uri
Koncert Veter pesem čez deželo nosi (KD Ignacij Hladnik)


 

Sobota, 18. 5.

Dom krajanov Lom pod Storžičem ob 19. uri
Ohcet bo! Koncert pevk in pevcev ljudskih pesmi (Folklorna skupina Karavanke)

KD Folklorna skupina Karavanke vabi na samostojni pevski koncert z naslovom VOMNSK POH! Ohcet bo!, ki ga čisto prvič pripravljata skupaj obe društveni pevski skupini. Naslavlja šege in navade, vezane na poroko. Izhodišče so pričevanja, ki jih je v svojem delu Takole je blo včasih u Vom zbral Janez Slapar – Temšak.

Od nedolžne zaljubljenosti preko podoknic do snubitve vas bodo pevke in pevci popeljali v veselo ohcet. Poroko so spremljale številne šege in navade, kot sta na primer vaško barantanje za nevestino doto in nevestino slovo od družine. Skozi pesem se bodo dotaknili tudi drugih ženitovanjskih šeg in obredij.

V prepričanju, da bo projekt pomembno vplival na ohranjanje lokalne dediščine in identitete, vas toplo vabimo, da se nam pridružite na praznovanju ljubezni – kje drugje, kot v Domu krajanov Lom pod Storžičem. Se vidimo 18. maja 2024, ob 19. uri!

Vstop s prostovoljnim prispevkom v podporo ljubiteljski kulturi.


 

Petek, 24. 5.

Kulturni center Tržič ob 19. uri
Osrednji dogodek ob Tednih ljubiteljske kulture (OI JSKD Tržič)
Gori, gori svetli kres

OI JSKD Tržič vabi na osrednji dogodek ob Tednih ljubiteljske kulture v Tržiču, in sicer v petek, 24. maja 2024, ob 19. uri v Kulturni center Tržič. Skladno z letošnjo temo TLK bodo prireditev medgeneracijsko spletli različni tržiški kulturni ustvarjalci.


 

Sobota, 25. 5.

Osnovna šola Tržič ob 9. uri
Območna otroška likovna kolonija: Utrip Tržiča (OI JSKD Tržič)

Likovna kolonija za otroke bo tako kot pretekla leta potekala na različnih delih Tržiča.
Kot mentorji bodo letos sodelovali David Almayer, Mojca Klemenčič Lipovec, Tina Mežek, Darja Zupan, Eva Serpan, Petra Smolej, Aja Bohinc in Anže Habjan.
Ob zaključku bo sledilo odprtje razstave v Osnovni šoli Tržič.

 

Dvorana tržiških olimpijcev ob 19.30 uri
Koncert mladosti (Pihalni orkester Tržič)

Za Tržič – z godbo naprej!
Pomlad se prebuja, drevesa se listajo, popki brsté, v kolektivu tržiške godbe pa že tekom celotne zimske sezone vaj zori želja, da cenjeni publiki na spomladanskem koncertu pričara novo nepozabno glasbeno doživetje. Trdo delo in predanost pa tudi tovarištvo, solidarnost in medsebojno spoštovanje so vrednote, ki družijo godbeno članstvo in datum, na katerega se bo letošnji koncert odvil. Namesto nekdanjega Dneva mladosti vas letos vabimo na Koncert mladosti, ki bo 25. maja 2024 ob 19.30 v Dvorani tržiških olimpijcev in kjer vas bomo skupaj z zasedbo Balkan Boys popeljali na popotovanje po širši regiji. Vstopnice za koncert, na katerem boste vsaj za en večer (p)ostali mladi, vas v predprodaji čakajo v TPIC Tržič po ceni 10€, cena na dan koncerta pa se po predhodni uskladitvi z inflacijo dvigne za tri evre.


 

Petek, 31. 5.

Župnijska cerkev v Kovorju po sveti maši ob 19. uri
Koncert Spet kliče nas venčani maj (ŽVS Kresnice, KS sv. Janeza Krstnika Kovor)

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič ob 19. uri
Vijolične vijuge (OI JSKD Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja)

OI JSKD Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja vabita na predstavitev nove pesniške zbirke Damjane Kaučič v knjižnico v petek, 31. maja 2024, ob 19. uri.

Vijolične vijuge, kot nevidne niti, pletejo skrivnostno mrežo v domišljiji. Kot mehke šepetajoče črte na platnu neba, vijuge vijolične barve navdihujejo čarovnijo in sanjarjenje. Lahko predstavljajo meje med resničnostjo in sanjami, kjer vsak prepletajoči val teh vijug odpira novo zgodbo.

Prijazno vabljeni!


 

Sobota, 1. 6.

Župnijska cerkev v Tržiču ob 20. uri
Koncert Zvok tišine (KD Ignacij Hladnik)

Dom krajanov Lom pod Storžičem ob 18. uri
Pozdrav poletju (KUD Lom pod Storžičem)

KUD Lom pod Storžičem vabi na prireditev Pozdrav poletju, na kateri bodo nastopili vaški otroci s petjem, plesom in igranjem na glasbila. Ta prireditev bo potekala drugič, z namenom, da se otroci predstavijo svojimi talenti. Dogodek bo v Domu krajanov Lom pod Storžičem v soboto, 1. junija 2024, ob 18. uri.


 

Četrtek, 6. 6.

Galerija Atrij ob 18. uri
Razstava Tržičani (KUD Načeta paleta)


 

Petek, 7. 6.

Dom krajanov Brezje pri Tržiču ob 19. uri
Gledališka predstava Partnerski odnosi (KD Kruh Križe)


 

Petek, 21. 6.

Sebenje (vaško središče) ob 20. uri
Pesem pod milim nebom (KD Kruh Križe, KS Sebenje, ZKO Tržič)


 

Torek, 25. 6.

Kulturni center Tržič od 9. ure
Ex tempore 2024 (KD tržiških likovnikov)

* Organizatorji si pridržujejo pravico do sprememb v programu, ki bodo objavljene na spletni strani Zveze kulturnih organizacij Tržič.