TO NI SELFI, Avtoportreti članov KUD Načeta paleta - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1174
post-template-default,single,single-post,postid-1174,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

TO NI SELFI, Avtoportreti članov KUD Načeta paleta

Dandanes je ustvarjanje avtoportretov najbolj razširjena oblika vsakdanjega razvedrila za številne (predvsem mlade) ljudi, ki s svojimi mobilnimi telefoni delajo sebke (selfies) ob vsaki priložnosti. Te podobe so v veliki meri idealizirane, korigirane, polepšane in nenazadnje popačene. V tem pogledu je naša razstava zanimiva primerjava. Zasnova izpostavlja raznolikost članov društva ter njihove različne pristope, znanje in veščine. Avtoportret, kot osnovni motiv ustvarjalca, je odličen izziv za vsakega izmed nas. Od vsakega avtorja je bilo odvisno na kakšen način in katere svoje značilnosti je upodobil. Ali je to obraz, izraz, silhueta, figura, osebnost ali pa posebnost, ki vsakega izmed nas naredi edinstvenega.

Glede tehnike in izvedbe si nismo postavili nobenih omejitev. To je bila lahko risba, slika, fotografija, kolaž … ali pa besedna upodobitev avtorja.

Ker smo želeli avtoportrete povezati v celoto, smo vsakega pospremili s črno-belo fotografijo avtorja. Tako lahko tudi gledalci in obiskovalci primerjajo nastala dela z originalom. Kontrast med fotografijo in delom avtorja je dodana vrednost razstave.

Skupinska razstava je izjemno pomembna za člane društva, saj jim ponudi priložnost za predstavitev, ki je kot posamezniki v večini primerov nimajo.

Odprtje razstave je potekalo 20. 8. 2021 v Galeriji Paviljon NOB. V glasbeno-kulturnem programu, ki je potekal pred galerijo, sta s svojo poezijo sodelovala tudi naša člana, Jelena Dolenc in Mark Mandy. Premierno je nastopila skupina Komunalika, Metallica tribute band in za njo še funk-ska zasedba Smetnaki. Program je povezoval Joe Joe O’Reily, razstavo pa je slovesno odprl župan mag. Borut Sajovic.

Na razstavi so sodelovali: Maruša Kline, Bojan Toporiš, Klavdija Bogataj, Jelena Dolenc, Jerneja Mihevc, Jošt Belhar, Sašo Bogataj, Mark Mandy, Andrejka Belhar Polanc, Nina Šterman, Luna Moona, Sara Muschet, Nali Belhar in Klemen Meglič.

Zahvaljujemo se Tržiškem muzeju in Krajevni skupnosti Tržič – mesto za galerijski prostor, Zvezi kulturnih organizacij Tržič in Občini Tržič za podporo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov ljubiteljske kulture.

Člani KUD Načeta paleta