Tržiški likovniki z razstavo Alpsko cvetje gostujejo v Šenčurju - Zveza kulturnih organizacij Tržič
1270
post-template-default,single,single-post,postid-1270,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Tržiški likovniki z razstavo Alpsko cvetje gostujejo v Šenčurju

Člani Kulturnega društva tržiških likovnikov niso aktivni le znotraj domače občine. Trenutno gostujejo v Muzeju Šenčur z razstavo Alpsko cvetje v očeh slikarjev, ki so jo postavili likovniki Francka, Marjan in Izidor.

Fotografska razstava bo na ogled med 18. januarjem in 6. februarjem (torek in petek: 17. – 19. ure, nedelja: 10. – 12. ure).

 

Prispevek Suzane Kokalj, umetnostne zgodovinarke:

O vsebini razstave je umetnostna zgodovinarka Suzana Kokalj zapisala slednje:

Tako kot pravo cvetje, je naslikano alpsko cvetje izpod čopičev Kulturnega društva tržiških likovnikov zrastlo v mnogih oblikah in barvah. Ker gre za skupino slikarjev, kjer vsak slika po svojih načelih in uporablja svoje slikarske pristope, so tudi posamezne slike slogovno različno zasnovane.

Zanimivo je, da kljub svoji raznovrstnosti, umetniki društva likovnikov radi vsaj delno posegajo po impresionističnih elementih. Nemara, ker so cvetlice organizmi, ki jih močno povezujemo z naravo. In so avtorji ob slikanju na prostem (ali po spominu videnega) prav te momentne impresije poigravanja sončnih žarkov in vetra s cvetlicami tako najučinkovitejše prenesli na slikarsko platno. Ustvarjalci se poslužujejo tudi vehementnih, strastnih potez. Nekateri se raje kot iskrivemu impresionizmu predajo dramatičnosti gorskega cvetja in ga prikažejo z elementi razburkane dobe romantike. Spet drugi z izjemno močnimi kontrasti in osamitvijo cvetlice iz njenega naravnega okolja, posežejo celo po koščkih ekspresionizma. V naboru razstavljenih slik pa skoraj ne najdemo foto-realističnih podob, kar nemara nakazuje na slikarski odnos do cvetlic; vedno opazovanih z vsaj kanček romantično obarvanim pogledom.

Predstavljene alpske cvetlice so vedno naslikane v prvem planu. Nekatere le detajlno, druge so vpete v širok pogled. Mnoge so predstavljene v prostoru, kjer rastejo, v gorskem, hribovitem svetu. Druge so iz svojega naravnega okolja umaknjene v nedoločljivo naravo, na neznan travnik, pred neopredeljeno nebo. Nekaj pa jih je popolnoma izvzetih iz kakršnega koli okolja in so naslikane le na z barvo določenem ozadju.

Barve samih cvetlic so pri vseh ustvarjalcih močne in nasičene. Prav takšne kot jih najdemo v naravi, morda celo za odtenek bolj.
Kljub raznovrstnim slikarskim pristopom k slikanju cvetja, vsa dela odsevajo ljubezen do naslikanih motivov. Ljubezen do cvetlic. Ljubezen do gora. Zajemajo občutke, ki jih planinci doživljajo ob pogledu na prave cvetlice v hribih. Preko slik se čuti tudi ljubeč odnos slikarjev do gorske narave.