DRUŠTVO UPOKOJENCEV TRŽIČ - Zveza kulturnih organizacij Tržič
626
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-626,bridge-core-3.1.3,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO TRŽIŠKIH LIKOVNIKOV

Darja Ahačič, predsednica

T. 04/596-11-65
E. du.trzic@gmail.com
Trg svobode 18, 4290 Tržič
www.dutrzic.si

Irma Lipovec, predsednica kulturne komisije
irma.lipovec@gmail.com, 041-950-451

Sekcije in vodje:
Ženski pevski zbor: pevovodja Stane Bitežnik,
koordinatorici Mojca Sedminek in Romana Godnov
Moški pevski zbor: pevovodja Stane Bitežnik
koordinator Frančišek Meglič
Mešani pevski zbor: pevovodja Stane Bitežnik

RAZNOLIKOST KULTURNIH DEJAVNOSTI

Kultura je z vsemi svojimi dejavnostmi in oblikami vtkana v Društvo upokojencev Tržič že od njegove ustanovitve leta 1948. Seveda so se posamezne dejavnosti spreminjale, nekatere so usahnile, druge so vzklile na novo in se uveljavile. Toda kultura je v vsej raznolikosti še vedno živa in dejavna. Kulturne dogodke smo predstavili samostojno, sodelovali na različnih prireditvah tržiških društev in krajevnih skupnostih, bili smo redni gostje na nastopih, ki sta jih organizirali Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, še posebej so naši pevci in pevke vedno sodelovali na prireditvi Tržič poje.

PEVSKA DEJAVNOST

Pesem se nikoli ne postara, tak je naslov knjižice, ki je izšla leta 2016, ob 40-letnici moškega pevskega zbora pri Društvu upokojencev Tržič. Ideja o ustanovitvi moškega pevskega zbora se je porajala spomladi leta 1976. Predsednik je postal Franc Markelj, zborovodja pa Edo Ošabnik iz Kranja. Kar 18 let, od februarja 1987 do 2005, je zbor vodil Franci Šarabon. Leta 2005 je zbor prevzel Stane Bitežnik, ki ga vodi še danes. Junija 2013 so se pevcem pridružile tudi pevke Kulturnega društva Bistrica. Takrat so nastali trije zbori: moški, ženski in mešani.

LITERARNE DEJAVNOSTI

21. marca 2013 so v dvoranici Knjižnice dr. Toneta Pretnarja Tržič prvič predstavili svoje pesmi ali pripovedi naše upokojenke in upokojenci. Iz predalov so potegnili zvezke, kamor so s svinčniki zapisovali svoje vtise, misli, spomine. Literarne večere z naslovom Besedarije je zasnovala takratna voditeljica kulturne komisije Tanja Ahačič. Ob vsakih Besedarijah je izšla še drobna knjižica literarnih del nastopajočih, kot pisan šopek besed, saj zapisana beseda ostane. Pa bo pomlad prišla smo naslovili prve Besedarije, potem Tistega lepega dne, Jesen je sen razkošja, Čez trate zelene, Šopek pisanih besed, Sadovi jeseni, Krila metuljev in tako naprej do zadnjega literarnega večera l. 2021 Spomini pa ostajajo, drobci o nekdanjem življenju v Tržiču, plod sodelovanja s Tržiškim muzejem. Do danes je sodelovalo okrog 100 nastopajočih.