KULTURNO DRUŠTVO TRŽIŠKIH LIKOVNIKOV - Zveza kulturnih organizacij Tržič
624
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-624,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO TRŽIŠKIH LIKOVNIKOV

Francka Globočnik, predsednica
Nikolaj Mašukov, akad. slikar, mentor

T. 040-955-733
E. trzisko.drustvo@gmail.com
Balos 4, 4290 Tržič
@Društvo tržiških likovnikov

Kulturno društvo tržiških likovnikov deluje že trinajsto leto, natančneje od 26. 12. 2009. V dobrem desetletju delovanja je doživelo in ustvarilo marsikaj in se lahko pohvali z mnogimi sadovi na področju tržiške ljubiteljske kulture. Vsak začetek je težak in naše društvo ni bilo izjema. Po prvem letu delovanja je vodenje društva sprejela Francka Globočnik, ki ga uspešno vodi še danes. Člani društva so bili sprva razširjen krog tečajnikov slikarske šole, ki jo je pod okriljem Ljudske univerze Tržič vodil slikar Vinko Hlebš in bil tako prvi društveni mentor. Po njegovem odhodu iz društva so ustvarjanje članic in članov v posameznih krajših obdobjih spremljali Janez Šter, Lučka Šparovec, za njo pa David Premrl kot mentorja, v letu 2015 pa je k društvu pristopil Nikolaj Mašukov, na Gorenjskem živeči akademski slikar ruskega rodu, s katerim sodelovanje še vedno redno poteka. Kot mentor je v podporo vsem članicam in članom, ki si želijo pogleda kritičnega očesa umetnika, ki na svoj neponovljivi način, tudi malce zabaven, skuša približati tako likovna teoretična izhodišča kot čisto praktične rešitve na poti do končanega umetniškega dela.

Društvo s svojim delom doprinaša k dogajanju na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti v Tržiču, spodbuja likovno ustvarjalnost, promovira kulturno vzgojo in izobraževanje in tudi posreduje ter varuje kulturne vrednote. To počne z organizacijo priložnostnih, preglednih in tematskih likovnih razstav v Paviljonu NOB, društvenih prostorih na Balosu, v Domu Petra Uzarja, dvoranah krajevnih skupnosti ter tudi izven občinskih meja. Razstave spremljajo odprtja, ki so bila pred »koronskimi časi« kulturni dogodki tudi sami po sebi. Svoje delo društvo dokumentira z izdajo biltenov, publikacij in video arhivom, nadgrajuje pa z organizacijo ekskurzij. Posebej ponosno že deset let vabi na tradicionalni ex tempore, ki se ga udeležijo umetniki od blizu in daleč.

Člani se uvrščajo na regijsko in tudi državno raven na tematskih razstavah JSKD, pripravljajo samostojne razstave, nekateri pa izvajajo tudi večje, opaznejše projekte s širšim pomenom za lokalno skupnost, kot so npr. slike na betonskih ploščah na pročelju doma Krajevne skupnosti Bistrica in bistriškega župnišča leta 2018 ter lanska obnova kužnega znamenja na šolskem igrišču v Bistrici. Pri svojem delu se društvo povezuje s Tržiškim muzejem, krajevnimi skupnostmi, nekaterimi drugimi kulturnimi društvi, ZKO, JSKD in Občino Tržič. Vse to pa je mogoče le z nesebično in neprestano angažiranostjo predsednice društva, ki s podporo članov za leto 2022 že načrtuje nove umetniške in organizacijske izzive, med njimi tudi oblikovanje nove skupine mozaičarjev.

Leta 2019 so se na regijsko razstavo JSKD uvrstile Kristina Dovžan Primožič, Kristina Lindav in Anka Štrukelj. Slednji sta se uvrstili tudi na državno razstavo leta 2020. Leta 2021 pa so se na regijsko razstavo uvrstile Lučka Kavčič, Kristina Lindav, Kristina Dovžan Primožič in Dragica Kurillo, ki je bila leta 2022 povabljena na državno razstavo.