KUD AMPUS - Zveza kulturnih organizacij Tržič
555
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-555,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

KUD AMPUS

 

Anže Bizjak, predsednik

T. 040-855-964 (Anže B.)
E. drustvo.ampus@gmail.com
Podljubelj 151, 4290 Tržič

Sekcije in vodje:
Likovna skupina: Anže Bizjak
Lutkovna skupina: Anže Bizjak
Glasbena sekcija: Robert Bone
f @KudAmpus

Spremljajte nas: https://sl-si.facebook.com/KudAmpus

e-naslov: drustvo.ampus@gmail.com

Kulturno umetniško društvo Ampus združuje mlade Tržičanke in Tržičane, aktivne člane pa ima tudi izven naše občine. Društvo šteje več kot 20 članov, najbolj aktivnih pa jih je pet. Člani so navdušeni ustvarjalci na področju fantazijskih kostumov in rekvizitov. Kot pravijo člani društva Ampus, jih povezuje inovativna kreativna misel in akcija v območju profilirane kulture, dostopne mladim, starejšim in otrokom. S tem si Ampus prizadeva obogatiti kulturno življenje in želi pritegniti mlade, ki iščejo smisel izven preživetih, neperspektivnih stereotipov.

Predsednik društva Anže Bizjak, akademski restavrator, zgledno predstavlja njihovo udejstvovanje. Zahtevno delo na področju izdelave fantazijskih kostumov in rekvizitov obsega kovaška, kiparska, slikarska, oblikovalska in glasbena znanja in veščine. Ampusovci ta znanja imajo, saj so med njimi tudi študenti Akademije za likovno umetnost in Akademije za glasbo v Ljubljani, ter Fakultete za dizajn v Trzinu, Fakultete za strojništvo in še bi lahko naštevali. Vsi uspehi društva so plod velike mere entuziazma vseh članov in vloženega prostovoljnega prostočasnega dela.

Kljub temu, da je društvo še zelo mlado, ustanovljeno leta 2013, se lahko pohvali z že nekaj odmevnimi udeležbami. Udeležili so se enega izmed največjih fantazijskih festivalov v Evropi, nizozemskega Elf fantasy festivala (Elfia). Na tem festivalu so bili ena večjih atrakcij. Veliko občudovanja jim je namenil mojster Terry English, ki, med drugim, izdeluje rekvizite tudi za razvpiti Hollywood.

Člani Ampusa že od samega začetka obiskujejo prvo slovensko konvencijo, ki je posvečena fantaziji in domišljiji, Na meji nevidnega. Tam so prva leta dominirali pri izboru za najboljši kostum. Prav tako so bili glavna atrakcija na jeseniški verziji konvencije fantazije Meteoriti. Udeležili so se tudi prvega šentrupertskega srednjeveškega festivala, ki doslej velja za največjo tovrstno prireditev na slovenskem. V sklopu promocij filma Hobit so imeli turnejo po slovenskih Cineplexx kinematografih, sodelovali so tudi pri snemanju raznih reklam in imeli že nekaj odmevnih člankov v medijih kot so Kanal A, POP TV, SLO 1, Delo … Redno obiskujejo tudi lokalne prireditve, predvsem dobrodelne, po potrebi skuhajo tržiške bržole in postavijo kakšno razstavo.

V letu 2017 so predstavili doslej največji društveni projekt, zmaja iz legende o nastanku Tržiča. Mogočna zverina iz pločevine se je v nekoliko prenovljeni, sodobni interpretaciji, postavila na ogled vsem domačim in tujim obiskovalcem našega mesta (stoji nasproti glavne avtobusne postaje v Tržiču).