KD FS KARAVANKE - Zveza kulturnih organizacij Tržič
561
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-561,bridge-core-3.1.8,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO FOLKLORNA SKUPINA KARAVANKE

Aleksandra Meglič, predsednica in umetniška vodja

T. 051-332-787
E. kdfskaravanke@gmail.com
Balos 4, 4290 Tržič

Sekcije in vodje:
Otroška skupina: Manca Perko
Odrasla skupina: Saša Meglič in Pija Japelj
Pevci ljudskih pesmi: Pija Japelj
Pevke ljudskih pesmi: Manca Perko in Pija Japelj
q http://www.fs-karavanke.si/
f @Folklorna Skupina Karavanke
c @kdfskaravanke
y Folklorna skupina Karavanke

 

PREDSTAVITEV

Začetki folklorne dejavnosti v Tržiču segajo v petdeseta leta, Folklorna skupina Karavanke pa je bila ustanovljena leta 1966 ob pobratenju Tržiča s francoskim mestom Ste Marie aux Mines. Ob ustanovitvi je pod vodstvom Marjana Vodnjova delovala ena odrasla skupina, prva otroška skupina pa je pričela z delovanjem leta 1972.

FS Karavanke v svojem društvu združuje okrog 70 članov, ki so glede na starost razdeljeni v tri starostne skupine. Otroci, stari od pet do šestnajst let, in odrasli ohranjajo slovensko ljudsko izročilo ter s tem skrbijo, da slovenska kulturna dediščina ne bo pozabljena. V društvu delujeta tudi dve pevski skupini in sicer pevci in pevke ljudskih pesmi.

Današnji program skupine zajema odrske postavitve plesov, pesmi, običajev in glasbe šestih slovenskih pokrajin, posebna pozornost pa je namenjena ljudskemu izročilu domačega kraja z okolico. Bogastvo skupine je tudi veliko število kostumov, od katerih je marsikateri izdelan na podlagi muzejskih originalov ali pisnih virov, ki govorijo o oblačilni kulturi Slovencev.

Za izredne dosežke je skupina ob 50-letnici delovanja prejela plaketo Občine Tržič, vodje posameznih skupin so večkratni prejemniki Kurnikovih plaket, v svoji zbirki pa imajo tudi Maroltovo značko. Vsi vodje so pridobili naziv strokovni vodja folklorne skupine.

Poleg nastopov doma in gostovanj v tujini (Italija, Avstrija, Slovaška, Nemčija, Francija, Poljska, Turčija, Ukrajina, Estonija) skupina redno sodeluje na območnih in regijskih srečanjih, v čast pa si šteje, da so bile posamezne skupine že večkrat izbrane na državno srečanje folklornih skupin. Državni nivo sta dosegli tudi pevski skupini.

Folklorna skupina Karavanke po ocenah strokovnjakov in ljubiteljev folklorne dejavnosti sodi med kvalitetnejše slovenske folklorne skupine.

 

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA

Voditeljica: Manca Perko

 

MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA

Voditeljici: Aleksandra Meglič in Pija Japelj

 

PEVKE LJUDSKIH PESMI

Pevke ljudskih pesmi prav tako izhajajo iz folklorne skupine in prepevajo ljudske pesmi iz različnih slovenskih pokrajin. Kljub temu, da mlada dekleta na podlagi zvočnih posnetkov in zapisov želijo ohraniti način petja, ki je bil poznan v preteklosti, se vendarle poslužujejo tudi sodobnih pristopov do poustvarjanja naše pesemske dediščine. Znanje pridobivajo na različnih seminarjih, na vajah in nastopih pa interpretirajo zvočne posnetke, zapise, objavljene v različnih knjigah ipd. V ljudskih pesmih spoznavajo in z izvajanjem predstavljajo življenje in čustvovanje slovenskega človeka v preteklosti, saj se zavedajo, da se ravno v duhovnem ljudskem izročilu najizraziteje kažejo posebnosti naše kulture in načina življenja.

Pred kratkim so posnele svojo prvo zgoščenko Tržiških ljudskih pesmi z naslovom OJ DOLINCA, OJ DOLINCA, na katero so še posebej ponosne. Skupino vodita Pija Japelj in Manca Perko

 

PEVCI LJUDSKIH PESMI

Od leta 2014 v društvu deluje tudi skupina mladih pevcev ljudskih pesmi. Skupina šteje dvanajst članov, starih od 8 do 16 let. Vsi pevci so že vrsto let tudi člani starejše otroške folklorne skupine. Večinoma prepevajo pesmi, ki so bile zapisane na Gorenjskem, v izziv pa so jim tudi pesmi, ki so bile zapisane drugod po Sloveniji. Skupino vodi Pija Japelj.