KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER TRŽIČ - Zveza kulturnih organizacij Tržič
615
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-615,bridge-core-3.1.3,qode-news-3.0.6,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER TRŽIČ

Maruša Eler, predsednica

Franci Podlipnik, dirigent

T. 051-269-342
E. info@po-trzic.si
Cankarjeva cesta 5, 4290 Tržič
Spletna stran: www.po-trzic.si
Facebook: @Pihalni Orkester Tržič

Začetki današnje godbe segajo v oktober 1927, ko so se pri Grosovem Jožu začeli zbirati prvi organizatorji. S posojilom tržiške Hranilnice in posojilnice jim je uspelo nabaviti češke Lidlove inštrumente, ki so 1. februarja 1928 prispeli na železniško postajo v Tržič. Naslednjega dne so jih na okrašenem vozu prepeljali v »Rokodelski dom« (današnja Partizanska ulica 5), kjer je godba dobila tudi prve vadbene prostore. Mnogi so tistega dne prvič prijeli v roke trobento, klarinet ali činele. Poučevanja sta se lotila brata Ahačič: Anton teorije in Rudolf prakse. Bilo je trdno delo, še posebej za kapelnika Rudolfa, ki je, kot se sam spominja, prišel večkrat kar v delavnico k novopečenemu godbeniku, mu potisnil inštrument v roke in dejal: »Takole in takole zaigraj, pa še malo vadi, zvečer pa pridi na vajo!« Tržičani so se ‘plozanju’ spočetka muzali in marsikatera pikra je priletela na račun kapelnika in njegove godbe. Po treh mesecih pa so bili že toliko izvežbani, da so imeli prvi javni nastop. Na delavski praznik, 1. maja 1928, so korakajoč od Fabrke do Križev prek tridesetkrat udarili »Banovski marš«. To je bila edina skladba, ki so jo godbeniki takrat obvladali.

(prirejeno po zapisu prof. Janeza Štera)

To so bili začetki tržiškega Pihalnega orkestra, danes enega najkvalitetnejših glasbenih sestavov te vrste v Sloveniji, ki šteje prek štirideset članov. Pridružuje se jim vedno več mladih glasbenic in glasbenikov, kar je predvsem plod dobrega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič.  Svojo kvaliteto orkester letno dokazuje na različnih tekmovanjih: zlata plaketa s pohvalo iz tekmovanja godb v Železnikih 2004, zlata plaketa v tekmovanju za pokal Vinka Štrucla leta 2001, 2007, 2014, na zadnjem tekmovanju godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja iz leta 2016 pa so osvojili zlato plaketo s posebno pohvalo.

Lansko leto so praznovali 90. obletnico delovanja, jubilej, na katerega so zelo ponosni. So del Tržiča – s svojim delovanjem, številnimi nastopi in z vzgajanjem mladih glasbenikov prispevajo k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v našem mestu. Vsako leto pripravijo dva samostojna koncerta, redno pa se udeležujejo tudi različnih tekmovanj in gostovanj v tujini.